Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szupermarketből hazahozott banánt a műanyag zacskóban hagyják, majd egyszerűen a gyümölcstálba helyezik. Ez azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyümölcs gyorsan túléretté válik, majd megromlik.

Forrás: Shutterstock/Agnes Kantaruk
A banán etiléngázt termel, amely kulcsszerepet játszik az érési folyamatban. A műanyag csomagolás ezt nem engedi elillanni, így pedig felgyorsul az érési folyamat és a barnulás. Ez nemcsak a banán fogyaszthatóságát rövidíti meg, hanem felesleges élelmiszerpazarláshoz is vezet.
Így tárold a banánt, hogy tovább friss maradjon
Ha szeretnéd lassítani az érési folyamatot és meghosszabbítani a banán eltarthatóságát, az alábbi módszereket érdemes kipróbálni:
- Vedd ki a zacskóból, ha úgy vitted haza: A banánokat tartsd szabad levegőn, hogy elkerüld az etiléngáz felhalmozódását.
- Csomagold be az egyes fürtök végeit alufóliába: Ez csökkentheti az etilén felszabadulását és lassíthatja az érési folyamatot.
- Tartsd a banánt hűvös, napfénytől védett helyen: A napfény és a meleg gyorsítja az érést, ezért érdemes a gyümölcsöt sötétebb helyre tenni.


