A királyi séf felfedte II. Erzsébet különös étkezési szokásait: így ette a körtét a néhai királynő


A királyi család étkezési szokásai mindig is különös figyelmet kaptak, de Darren McGrady egykori királyi séf most egy igazán meglepő részletet osztott meg II. Erzsébet királynőről. A néhai uralkodó ugyanis egészen egyedi módon fogyasztotta – többek között – a körtét.

McGrady, aki hosszú éveken át főzött a királynőre, Diana hercegnére, valamint Vilmos hercegre és Harry hercegre is, a Recipes Plus magazinnak mesélte el, milyen elegáns technikával nyúlt Őfelsége ehhez az egyszerű gyümölcshöz.
„Úgy ette a körtéit, mint a főtt tojást. Levágta a tetejét, és egy kanállal kikaparja a belsejét”
– árulta el. Az exséf hozzátette, hogy a Buckingham-palotában minden étkezésnek megvolt a maga etikettje, még a gyümölcsfalatozásnak is. „A palotában senki sem úgy eszik, mint egy majom” – jegyezte meg mosolyogva.
A királynő nemcsak a körtét szerette a szokásostól eltérően fogyasztani, a banánhoz is egészen másképp viszonyult, mint a legtöbben. Erről ebben a cikkünkben írtunk.
A néhai királynő étrendje meglepően egyszerű volt. Darren McGrady szerint szinte teljesen mellőzte a keményítőtartalmú ételeket: a burgonyát, a tésztát és a rizst, ezeket csak különleges alkalmakkor vagy hivatalos vacsorákon fogyasztotta. A mindennapokban a könnyű, tiszta ízeket részesítette előnyben: az étkezései grillezett halból vagy csirkéből, kétféle zöldségből és rengeteg salátából álltak.
Voltak olyan alapanyagok, amelyek szóba sem jöhettek a királynőnél. A fokhagyma például tiltólistán volt, és a túl hagymás ételeket sem kedvelte. A húsok esetében pedig a teljesen átsütött verzióra esküdött, a véres vagy rózsaszín szeletek sosem kerülhettek elé. A vasárnapi sülthúsos vacsorák alkalmával a szakácsok külön figyelmet fordítottak arra, hogy a hús végei, amelyeket a királynő mindig magának rakatott félre, tökéletesen átsüljenek.
McGrady úgy véli, a néhai királynő nem volt válogatós és ínyenc. Az étkezéshez való hozzáállása sokkal inkább praktikus volt, míg férje, Fülöp herceg szenvedélyesen rajongott a gasztronómiáért.
„A királynő azért eszik, hogy éljen, míg Fülöp herceg azért él, hogy egyen” – emlékezett vissza a séf.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.