Ahogy beköszönt a tél, újra előkerülnek a klasszikus ízek, köztük a gesztenye, amely minden falatjával melegséget csempész a szívünkbe. A gesztenye nemcsak vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, hanem sokoldalúan felhasználható a konyhában is – legyen szó ropogós, frissen sült finomságról vagy egy selymes, krémes levesről. Most két olyan gesztenyés receptet mutatunk, amelyek egyszerre egészségesek és garantáltan ünnepi hangulatba hoznak.

Forrás: Shutterstock
Sült gesztenye – a tél legillatosabb klasszikusa
Hozzávalók:
1 kg gesztenye
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Éles késsel vágj keresztet a gesztenyék héjába, majd áztasd be őket rövid időre hideg vízbe. Tedd őket fóliával bélelt tepsibe, takard le, és süsd körülbelül 20 perc alatt készre. Hagyj időt a hűlésre (5–10 perc), majd hámozd meg sült gesztenyét, és fogyaszd frissen – kívül ropogós, belül omlós, pont, ahogy szeretjük.
Gesztenyeleves – krémes és elegáns gesztenyés recept
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 szál zeller
½ fej vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
petrezselyem
¼ teáskanál kakukkfű
1 babérlevél
1,5 l zöldségalaplé
400 g sült gesztenye
1 dl vörösbor
¼ csésze tejszín
őrölt szerecsendió

Forrás: Shutterstock
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Tedd bele a felkockázott zellert és sárgarépát, majd néhány perc után öntsd fel az alaplével. Add hozzá a fűszereket és a babérlevelet, forrald fel, majd közepes lángon, fedő alatt főzd kb. 20 percig.
A megsült, megtisztított gesztenyét aprítsd fel, és a vörösborral együtt add a leveshez. A babérlevelet távolítsd el, majd botmixerrel pürésítsd. Keverd hozzá a tejszínt, főzd még pár percig, végül ízlés szerint sózd, borsozd.
Tálaláskor szórd meg frissen őrölt szerecsendióval, és locsold meg pár csepp olívaolajjal – elegáns, selymes, mégis természetes ízvilágú leves, ami méltó fogása bármely téli vacsorának.
A gesztenye sokkal több, mint egyszerű téli csemege: egészséges, laktató és rendkívül sokoldalú alapanyag. Akár frissen sütve, akár levesként tálalva, igazi komfortétel, amely egyszerre táplálja a testet és a lelket. Próbáld ki ezeket a gesztenyés recepteket, és élvezd a tél meleg, illatos ízeit!
Ha érdekelnék még egészséges finomságok, ezeket a cikkeket is olvasd el!


