Melengető gesztenyés fogások a hideg napokra – Egyszerű, illatos és egészséges finomságok

recept gesztenye gyümölcs
A sült gesztenye illata a tél egyik legmeghittebb hangulatát idézi, és nemcsak finom csemegeként, hanem sokoldalú alapanyagként is megállja a helyét. Hoztunk két gesztenyés receptet, amik egyszerre ízletesek, táplálóak és különlegesek – igazi melengető finomságok a hűvös napokra.

Ahogy beköszönt a tél, újra előkerülnek a klasszikus ízek, köztük a gesztenye, amely minden falatjával melegséget csempész a szívünkbe. A gesztenye nemcsak vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, hanem sokoldalúan felhasználható a konyhában is – legyen szó ropogós, frissen sült finomságról vagy egy selymes, krémes levesről. Most két olyan gesztenyés receptet mutatunk, amelyek egyszerre egészségesek és garantáltan ünnepi hangulatba hoznak.

A gesztenye igazi szupergyümölcs, a belőle készült ételek minden szívet megmelengetnek.
A gesztenye igazi szupergyümölcs, a belőle készült ételek minden szívet megmelengetnek.
Forrás: Shutterstock

Sült gesztenye – a tél legillatosabb klasszikusa

Hozzávalók:

1 kg gesztenye

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Éles késsel vágj keresztet a gesztenyék héjába, majd áztasd be őket rövid időre hideg vízbe. Tedd őket fóliával bélelt tepsibe, takard le, és süsd körülbelül 20 perc alatt készre. Hagyj időt a hűlésre (5–10 perc), majd hámozd meg sült gesztenyét, és fogyaszd frissen – kívül ropogós, belül omlós, pont, ahogy szeretjük.

Gesztenyeleves – krémes és elegáns gesztenyés recept

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj

1 szál zeller

½ fej vöröshagyma

1 nagyobb sárgarépa

petrezselyem

¼ teáskanál kakukkfű

1 babérlevél

1,5 l zöldségalaplé

400 g sült gesztenye

1 dl vörösbor

¼ csésze tejszín

őrölt szerecsendió

Bowl of chestnut soup with rosted topping, cream and bread in a black bowl on rustic wooden background, top view
Gesztenyeleves, ami felmelegít a hideg időben.
Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Tedd bele a felkockázott zellert és sárgarépát, majd néhány perc után öntsd fel az alaplével. Add hozzá a fűszereket és a babérlevelet, forrald fel, majd közepes lángon, fedő alatt főzd kb. 20 percig.
A megsült, megtisztított gesztenyét aprítsd fel, és a vörösborral együtt add a leveshez. A babérlevelet távolítsd el, majd botmixerrel pürésítsd. Keverd hozzá a tejszínt, főzd még pár percig, végül ízlés szerint sózd, borsozd.
Tálaláskor szórd meg frissen őrölt szerecsendióval, és locsold meg pár csepp olívaolajjal – elegáns, selymes, mégis természetes ízvilágú leves, ami méltó fogása bármely téli vacsorának.

A gesztenye sokkal több, mint egyszerű téli csemege: egészséges, laktató és rendkívül sokoldalú alapanyag. Akár frissen sütve, akár levesként tálalva, igazi komfortétel, amely egyszerre táplálja a testet és a lelket. Próbáld ki ezeket a gesztenyés recepteket, és élvezd a tél meleg, illatos ízeit!

Ha érdekelnék még egészséges finomságok, ezeket a cikkeket is olvasd el!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.