Karácsony közeledtével talán te is azon gondolkodsz, hogy milyen süteménnyel lepd meg a párodat és a családodat. Mi azt javasoljuk, ne gondold túl, maradj egy klasszikusnál, például egy bejglinél. Bár számos verzióban el lehet készíteni, de nálunk a szinte elronthatatlan mákos bejgli receptjét találod, méghozzá nem véletlenül. A mákban ugyanis van valami, amitől nem csak a párod, de a libidója is ünnepi hangulatba kerül.

Forrás: Shutterstock
A mákos bejgli receptje, főként férfiaknak
Ahhoz, hogy idén ne csak a faállítás menjen simán a párodnak, süss neki egy isteni finom mákos bejglit. Miért? Mert a mák tele van cinkkel, ami kulcsszerepet játszik a tesztoszteronszint szabályozásában. Ezt az ásványi anyagot nevezhetnénk a férfierő motorjának is, hiszen többek között a termékenységért és a libidóért is felel. A mákban ráadásul a cinken kívül magnézium, kalcium és vas is szép arányban található, így pedig egyaránt szerepet kap az izmok működésében és a stressz csökkentésében. A mákos bejgli tehát az ünnepi időszak csúcssüteménye, ami egyszerre növeli a férfiasságot és segít kellően ellazulni az egész éves hajtás után.
Kövesd a receptet, és ügyelj arra, hogy a töltelékben legyen bőségesen mák, hiszen annál több benne a cink is… vagyis annál nagyobb az esély, hogy az este nem ér véget a halászlénél.
A legjobb mákos bejgli receptje: hozzávalók és elkészítés
A tésztához:
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej
- 50 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 25 dkg vaj
- 1 db egész tojás
- 3 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
- 40 dkg finomra darált mák
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek baracklekvár
- 2 ek méz
- 1 db citrom
A tészta megkenéséhez:
- 1-2 tojássárgája

Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Így készítsd el!
A mákos bejgli elkészítéséhez futtasd fel az élesztőt a tejben. Közben add a liszthez a porcukrot, a sót, majd morzsold bele a vajat. Ezután az egész tojást a sárgákkal és az élesztős tejjel keverd el, majd dolgozd össze alaposan a lisztes keverékkel. Miután rugalmas tésztává gyúrtad, tedd fóliába, és mehet is a hűtőbe körülbelül fél órára.
Amíg a tészta pihen, készítsd el a mákos tölteléket. Ehhez a tejet egy edényben tedd fel a tűzhelyre alacsony hőmérsékleten, add hozzá a cukrot és főzd fel. Húzd félre, és már jöhet is a darált mák, a vaníliás cukor, a lekvár, a méz, a citromhéj és a mazsola. Jól keverd el, majd hagyd teljesen kihűlni.
A hűtőből kivett tésztából csinálj négy egyforma gombócot, nyújtsd ki úgy, hogy ne legyen túl vékony, töltsd meg a mákos töltelékkel és tekerd fel. Miután megvan mind a négy tekercsed, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, szurkáld meg egy villával és kend meg a tojássárgájával. 170 fokos sütőben süsd körülbelül 35 percig. Akkor lesz kész, ha a teteje szép aranybarna. A Mindmegette szerint ez az alaprecept egyszerűen elronthatatlan.
Jó étvágyat és jó szórakozást!


