nőgyógyászat kozmetikus nőgyógyász szőrtelenítés tusfürdő gyanta borotva szappan törlőkendő intim betét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők intim tájéka sem maradt ki az elmúlt évtizedek szépítkezési hadjárataiból: plasztikáztatunk, szőrtelenítünk, színezünk, illatosítunk. De ezzel nemcsak a természetes kinézetét, hanem nemi szervünk védekezőképességét is elveszíthetjük. A Life.hu szakértő segítségével járt utána a témának.

Túlzásba vitt tisztálkodás

Bár régen szinte általános szabály volt, hogy egy illedelmes nő nem nyúl "oda", és menstruáció alatt kerülni kell a mosakodást, mára ez alaposan megváltozott: szinte minden nő polcán ott virít az intim mosakodó gél, a hab vagy a kendő. A hüvely és a szeméremtest természetes szagát korábban semmi sem nyomta el, ma azonban mindent megteszünk a terület tisztogatása érdekében. Pedig az egészséges hüvely tisztaságáról a normális folyás illetve a tejsavbaktériumok gondoskodnak. Bár az is igaz, hogy ezt a kényes egyensúlyt könnyen megbonthatja egy antibiotikum-kúra vagy egy fertőzés. Ilyenkor pedig még gyakrabban mosakszunk, pedig ezzel több kárt is okozhatunk, mint hasznot.

Thinkstock
Thinkstock

Miért nem jó a szappan?

A speciális baktériumflóránkat és az érzékeny, vékony hámrétegünket érő támadásokat a hasznos baktériumok verik vissza, de ők nem sokat tehetnek a műszálas fehérneműk, tangabugyik, illatosított betétek, a szőrtelenítés és a szappan ellen. Utóbbi a reklámok szerint lúgos kémhatása miatt okozhat gondokat, hiszen a hüvely savas pH-értékét felborítva érzékenyebbé teheti azt a fertőzésekkel szemben. Bár az is igaz, hogy a túl savas hüvely is a kórokozók melegágyává válhat. Ezért ajánlják buzgón az intim lemosókat, melyek nem borítják fel a kényes pH-egyensúlyunkat.

Varázsold otthonosabbá a lakásod! - A legjobb ötletek itt



Az intim mosakodók több kárt okozhatnak, mint hasznot

Mindezzel meg is oldhatnánk a gondjainkat: a megfelelő területen megfelelő tisztálkodószert használva megelőzhetjük az irritációt és a fertőzéseket. Elvileg. Egyre több nő fordul azonban a nőgyógyászához különböző tünetekkel, melyeken az intim mosakodók használata nem segít, sőt: egyes kellemetlenségekért pont az a felelős. Ezek a termékek - tisztelet a kivételnek - nem mentesek az olyan illat- és adalékanyagoktól, amelyek irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek. Így az égő, viszkető érzésért nem biztos, hogy a gombás fertőzés, hanem pont a mosakodó gél lehet a felelős. Bár a régi higiénés szokások hagytak némi kívánnivalót maguk után, ma már mintha átestünk volna a ló túloldalára. Naponta kétszer mossuk intim testtájunkat, nem beszélve a törlőkendőkről, a kemikáliákkal dúsított szőrtelenítő krémekről és a tisztasági betétekről. Az egészséges hüvelynek semmi szüksége tejsavtablettákra, öblítésre vagy állandó mosogatásra, mivel még a túl gyakran használt, de kíméletes szerek is kikészíthetik. A kiszáradt bőr és a nyálkahártya pedig hatványozottan fogékony a fertőzésekre, könnyebben gyullad be vagy sebesedik ki, pláne ha borotválkozunk is. Így aztán nemcsak az erős folyás, irritációérzés, de gombás vagy bakteriális fertőzés is kialakulhat pont a túlzásba vitt higiénia miatt. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, ne a mosakodást kettőzzük meg, hanem forduljunk nőgyógyászunkhoz, és jelezzük, hogy intim mosakodó szereket használunk.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Zatik János szülész-nőgyógyász véleménye:

"Szerintem - bár véleményem nem biztos, hogy egyezik az általános vélekedéssel - az intim mosakodók nagyrészt feleslegesek, inkább üzleti fogások. Arra megy ki a játék, hogy drágán eladjanak bizonyos termékeket olyan címkével, hogy ez intim testrészek speciális tisztítására szolgál, és egészségesebb a semleges, olcsó tisztítószereknél. Ha egy nő egy normál szappant vagy gélt használ mosakodásra, az ugyanúgy megteszi. A legnagyobb probléma, amit nőgyógyászként látok az a szőrtelenítés hihetetlen mértékű elterjedése. Ez ugyanis az intim régió normál baktériumflórájának védelmét is felborítja, amibe az intim mosakodók aztán besegítenek. Bármilyen szőrtelenítőt használnak, az mindig irritálja a bőrt, ront annak normál védő baktériumflóra összetételén. A borotva használatától mikrosérülések keletkeznek, a gyantának számos sérülést és akár visszatérő fertőzéseket is köszönhetünk, a kémiai szerek bőrirritáló hatása pedig egyértelmű. Az intim mosakodók ezen még ronthatnak is, ráadásul sokan félreértik, és ezeket a külsőleg alkalmazandó szereket belsőleg is használják, ami egyáltalán nem jó ötlet. A piacon kapható mosakodószerek jó részét nem érzem károsnak, csak fölöslegesnek: tulajdonképp a hüvely savas P
pH-ja és normál baktériumflórájának fenntartása, megőrzése, szükség esetén visszaállítása lenne fontos, de oda ezek a szerek alkalmatlanok, sőt, veszélyesek. A bőrének megfelelő tisztítószert pedig mindenki megtalálja. Van, akinek a normál, nem illatosított, nem irritáló, semleges baba- vagy csecsemőszappan a megfelelő, van, akinek az intim mosakodó, esetleg valamilyen egyéb gél jön be, de például az antibakteriális szappanok egyáltalán nem javasoltak."

Macskagazdik figyelem: ezt ne adj a cicádnak enni!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121218-sok-macska-az-gazdaja-megmaradt-etelet-eszi-pedgi-sztamos-etel.htmlVigyázz! Rákkeltő anyagok a gyerekruhákbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130102-rakkelto-es-hormonkarosito-festekanyagokat-talaltak-tobb-ismert-ruhamarka-termekeiben.html"Nem vagyok meleg, csak nem kívánom a szexet"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121218-egyre-terjed-az-aszexualitas-a-modern-tarsadalmakban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.