Mérges vagy? Egy kanál cukor megédesítheti a hangulatod

düh cukor cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha legközelebb elborítja az agyadat a düh, vonulj félre egy szelet csokoládéval!

A kutatók kimutatták, hogy a magas cukorszint segít megfékezni az agressziót, és megelőzi a béketűrés elvesztését. Kutatók cukortól megfosztott önkéntesek viselkedését hasonlították össze olyanokéval, akik édes italt fogyasztottak, és az eredmények arra utaltak, hogy az utóbbiak kevésbé voltak hajlamosak feldühödni.

iStockPhoto
iStockPhoto

A szakemberek szerint a hatás a glükózzal, a véráramban fellelhető egyszerű cukorral függ össze, amely energiával látja el az agyunkat. A tanulmány társszerzője, Brad Bushman, az Ohio Állami Egyetem professzora szerint az agresszív impulzusok elkerüléséhez önkontrollra van szükség, ehhez pedig rengeteg energia kell. A glükóz megadja ezt az energiát az agyban. "Például az édesített üdítőital fogyasztása ellát bennünket azzal a rövid távon ható energiával, amely ahhoz szükséges, hogy elkerüljük a másokkal való összeütközést" - állítja.

Bushman professzor elmondta, hogy az eredmény több mint puszta orvostudományi érdekesség. Két publikált tanulmányban munkatársaival több olyan kutatásról is beszámolt, melyek azt bizonyították, hogy a glükózanyagcsere-problémákkal küzdő emberek az agresszió több jelét mutatják, és kevésbé hajlandók megbocsátani másoknak. Az a baj, hogy a glükózanyagcsere-problémákkal küzdő emberek száma - a többségük cukorbeteg - gyorsan emelkedik.

"Ebből a szempontból a diabétesz nemcsak az egyént károsítja, hanem a társadalomra is káros" - mondja Bushman professzor. "Az egészséges glükózmetabolizmus békésebb társadalom kialakulásához járulhat hozzá azáltal, hogy több energiával látja el az embereket az önuralom biztosítása érdekében."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Korábban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.