másnaposság alkohol méz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fáj a fejed, és még mindig forog veled a világ? - ne az előző napi italozást átkozd, inkább próbáld ki a mézet. Brit tudósok szerint ugyanis a méz a leghatásosabb csodaszer a macskajaj ellen.

Kutyaharapást szőrével - tartja a mondás, de valljuk be, még ha valóban segít is, akkor sem szeretnénk egy átbulizott éjszaka után újabb alkoholos itallal gyógyítani magunkat. Ehhez hasonló hatásos vagy kevésbé hatásos másnaposságűző praktikák sora terjedt el a köztudatban, brit tudósok azonban rájöttek, mi az igazi csodaszer.

iStockPhoto
iStockPhoto

A másnaposság nem más, mint enyhe alkoholmérgezés, aminek olyan kellemetlen tünetei vannak, mint a fejfájás vagy az émelygés, a hányinger. Az alkoholos italokban található acetaldehid ugyanis a szervezet számára mérgező toxinokból áll. A tudósok azonban felfedezték, hogy a méz segíti a szervezetbe került alkohol toxikus tartalmát ártalmatlan melléktermékre bontani. Dr. John Emsley, a Royal Society of Chemistry kutatójának tanulmányából kiderült, hogy a méz a fruktóz (gyümölcscukor) tartalmának köszönhetően a toxikus anyagokat képes tökéletesen lebontani egyszerű ecetsavvá, ami már veszélytelen, és így jelentősen csökken a másnaposság időtartama. Emellett ez az egyszerű édesítőszer káliumot és nátriumot is tartalmaz, ami szintén segíti a szervezetet a mérgek lebontásában.

A tej és a víz is hatásos

Dr. Emsley azt is ajánlja, hogy alkoholfogyasztás előtt igyunk meg egy pohár tejet, mivel csökkenti a szervezetben lévő mérgezőanyagok mennyiségét. A víz pedig nemcsak a kiszáradás elkerülése miatt fontos - ami halálos is lehet -, hanem egyszerűen segíti az alkohol gyors, a szervezetből való távozását is.

LIFE VIDEÓ: 10 TIPP A MÁSNAPOSSÁG ELLEN

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=owlXMlujnouTOPY0


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Korábban:




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.