daganatos betegségek szolárium bőrrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bőrrák áttétei miatt halt meg az a háromgyermekes édesanya, aki 16 éves korától kezdve éveken át hetente kétszer égett le a szoláriumban - évekkel később 19 tumor terjedt szét a testében.




Thinkstock
Thinkstock

"Ha visszamehetnék az időben, akkor egyetlen másodpercet sem töltenék szoláriumban. Meg vagyok győződve róla, ha nem szoláriumoztam volna ilyen sokat fiatal koromban, akkor nem kellene most a rák ellen küzdenem" - nyiltakozta Donna 2 évvel ezelőtt.

Donna 16 évesen heti kétszer szoláriumozott, egészen 22 éves koráig, amíg férjez nem ment. "Azok a szoláriumok, amelyekben barnultam, még automaták voltak: senki sem volt ott, aki tanácsot adott volna, hogy meddig használjam, vagy felhívja a figyelmemet, hogy mennyire károsak a csövek. Csak be kellett dobnom a pénzt és fekhettem, ameddig akartam. Mivel eléggé világos a bőröm, azt gondoltam, hogy sokkal jobban nézek majd ki, ha napbarnítottra süttetem magam. Számtalanszor fordult elő, hogy rákvörösen jöttem ki a szoláriumból, rengeteg alkalommal megégettem a hátamat és a vállaimat, ami nem zavart, mert tudtam, hogy a leégett bőr később úgyis bebarnul. Voltak ugyan figyelmeztetések felfüggesztve a szoláriumgép mellett, de nem emlékszem, hogy bármelyiken le lett volna írva, hogy rákos lehet tőle az ember."

Donna 2002-ben fedezett fel egy pici horzsolásszerű foltot a karján. Az orvosok diagnosztizálták, majd leoperálták a karjáról a melanómát. 2006-ban Donna a karja alatt talált egy újabb daganatot. A sürgősségi operáció nem járt sikerrel, a rák szétterjedt az egész testében. Kemoterápiának kellett alávetnie magát, hogy megpróbálja visszaszorítani a 19 tumort, amelyek átterjedtek a veséjére, gyomrára és a lábaira is. Donnának kihullott a haja, illetve leestek a körmei, és 20 kg-ot fogyott a kezelésektől.

Thinkstock
Thinkstock

Donna családja teljesen összetört, mert kiderült, hogy az összes kezelés teljesen hasztalan volt. Az orvosok azt tanácsolták, Donna élvezze ki az utolsó karácsonyát a 14 éves Dylannel a 12 éves Sophie-val és a 7 éves Leonnal. Édesapja, James Mortimer, így emlékszik vissza az utolsó karácsonyra: "A rák annyira agresszív volt, és gyorsan terjedt, hogy azt mondták, hogy csak hetei vannak hátra, de Donna csak a három gyönyörű gyermekéről tudott beszélni és arról, hogy hogyan fog meggyógyulni azért, hogy a gyerekei ne anya nélkül nőjenek fel."

Donna életében fáradhatatlanul kampányolt azért, hogy felhívja a figyelmet a szoláriumok veszélyességére: több mint egymillió fontot teremtett elő egy jótékonysági alapítványnak. "A lányom a szoláriumgépeket okolta és egyetértek vele. Hogyha éppen nem a családjával töltötte az időt, akkor keményen küzdött azért, hogy a fiatalok ne szoláriumozzanak. Ő volt a legbátrabb, legönzetlenebb ember, akit csak ismertem és mindannyian nagyon elkeseredettek vagyunk" - nyilatkozta az édesapa. Donna édesanyja hozzátette: "Pezsgő és szeretetreméltó ember volt, aki sohasem panaszkodott, annak ellenére, hogy min ment keresztül. A lányomnak az volt a mottója, hogy a gyermekiért harcol a rák ellen - és pontosan ezt is tette."

Tipp! Ők lesznek a következő megasztárok? Nézd meg képgalériánkat!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.