Mitől nőtt meg Tom Cruise melle?

mell hormon hormonkezelés férfi mellméret pubertás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a férfimell a celebvilágban gyakran mulatságosnak szánt lesifotók tárgya, valójában növekedési rendellenességről van szó, melynek egészségügyi és érzelmi következményei is lehetnek. A latinul gynaecomastiának nevezett probléma az erősebbik nem legalább kétötödét érinti. Ki gondolná, hogy még az olyan hírességek is, mint Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, John Travolta vagy éppen Tom Cruise ebben a rendellenességben szenvednek.

"Vannak férfiak, akik genetikailag hajlamosak a mellnövekedésre" - mondta Kefah Mokbel professzor, a londoni Szent György Kórház szakértője, aki szerint éppúgy egyénfüggő a jelenség, mint a nők kebelmérete. Az uraknál akkor fordul elő túlzott mellszövet-burjánzás, ha magas az ösztrogén szintje a szervezetükben. Ez a női hormon kis mennyiségben kulcsszerepet játszik az ő testük működésében is, hiszen például a csontok és az izmok védelméért felel.

Mokbel professzor úgy véli, hogy az életmód következménye lehet a túlzott ösztrogéntermelés, elvégre az elhízás és az alkoholfogyasztás ronthat a helyzeten. "Az alhas környékén fölhalmozódott zsírpárnák az aromatáz enzim révén növelik az ösztrogén-szintet. Az alkohol a benne lévő cukor miatt veszélyes, míg a szívbetegségre szedett spironolakton tartalmú gyógyszerek gátolhatják a tesztoszteron-termelést, illetve a digoxin hatóanyagúak imitálhatják az ösztrogént" - tette hozzá Dr. Pierre-Marc Bouloux endokrinológus. A prosztatarák hormonkezelése ugyancsak mellnövekedéshez vezethet.

Thinkstock
Thinkstock

A pubertás folyamata szintén hozzájárulhat a férfimell kialakulásához. "A hormonok valósággal buzognak ilyenkor" - magyarázta Jonathan Staiano, a Birminghami Városi Kórház plasztikai sebésze. "A fiúk szervezete tized- vagy ötödannyi ösztrogént termel, mint a lányoké. Ennek a nemi érésben is fontos szerepe van. Előfordulhat, hogy a női hormon szintje magas szinten ragad egy ideig, ami a mellszövetek deformálódásához vezet" - fejtette ki a problémát, ami a tinédzser fiúk felét érinti, ám mire 18 évesek lesznek, 90 százalékuknál magától megoldódik a gond.

Az állapot fő árnyoldala, hogy gyakran gúnyt űznek belőle. Ez stresszhez, önbizalomhiányhoz és depresszióhoz vezethet. A 25 éves James Giffen is érintett volt. "Épphogy betöltöttem a 17-et, amikor tudatosult bennem, hogy túlsúlyos vagyok, ezért elkezdtem edzőterembe járni. Ám hiába fogytam le és izmosodtam, a melleim egyre feltűnőbbek lettek. Pocsékul éreztem magam miattuk, utáltam a tükörképem" - mesélte. Végül orvoshoz fordult, ahol hormonszintre és pajzsmirigy-működésre kiterjedő vizsgálatok után megállapították nála a gynaecomastiát. Mivel a brit társadalombiztosítás csak rendkívüli esetekben finanszírozza a kisebbítő beavatkozást, másfél millió forintnak megfelelő összeget kóstált, hogy megszabaduljon a férfimell okozta tehertől. "Nagyon sokba került, de ez volt életem egyik legjobb döntése" - összegezte James.

CELEBEK HATALMAS MELLEKKEL

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.