Fogamzásgátló és gyógyszerek a csapvízben - A spermiumok számára is hatással lehet?

csapvíz meddőség fogamzásgátló szer Czeizel Endre
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan soha egy kortyot sem isznak a csapvízből, mert meggyőződésük, hogy olyan gyógyszer- és hormonmaradványokat tartalmaz, amely súlyosan károsíthatja az emberi szervezetet. Ám ugyanilyen sokan kételkednek abban, hogy a csapvíz ártalmas.

Az egyre gyakrabban előforduló, a természetestől eltérő nemi jellegek megjelenése - és különösen a női hormonok mennyiségének emelkedése a férfiak szervezetében, valamint a férfiak nemzőképességének, a spermiumok életképességének, mennyiségének csökkenése - nem kevés fejtörést okoz a tudósoknak, és joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi állhat a háttérben? Milyen, a hétköznapi ember számára láthatatlan és kiszűrhetetlen anyagok avatkoznak be az emberi hormonháztartásba? Esetleg szó sincs ilyesmiről, csak a természet cinikus tréfája nyomán történnek bizonyos embereknél változások, és a vészkiáltások teljesen feleslegesen keltenek riadalmat?

Thinkstock
Thinkstock

Gyógyszermaradványok a csapvízben?

Külföldi kutatási eredményekre hivatkozva sokan határozottan állítják, hogy sok más egyéb mellett a csapvíz is felelős lehet a hormonháztartásbeli változásokért, mert a vizelettel együtt olyan gyógyszermaradványok, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és hormonok is távoznak a szervezetből, amelyek nagy mennyiség esetén okozhatnak bonyodalmakat, hiszen a vizelettel együtt a csatornarendszeren keresztül mindez bekerül a természetes vizekbe, vagyis az ivóvízbe is. Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a szennyvizek szűrése, tisztítása az utóbbi egy évtizedben is komoly fejlesztéseken ment keresztül, amely egyrészt utalhat arra is, hogy jelenleg nem lehet tökéletesen kizárni az ivóvízen keresztül ártó, ható gyógyszermaradványok veszélyét, és ezzel tisztában van a szennyvízkezelő iparág is.

Másrészt viszont arra is utal, és ez reménykeltő, hogy az ivóvíz tisztaságának, minőségének kérdése folyamatosan napirenden van, amelynek megőrzését az erre hivatott szervek - csatornázás, szennyvízkezelés, vízművek - egyre fejlettebb technológiával végzik el. (Egy fontos adat: naponta hetven alkalommal mérik az ivóvíz minőségét és tisztaságát, vagyis majdnem húszpercenként történik széles körű kémiai, biológiai, fizikai jellegű ellenőrzés.)
A kérdés ennek fényében sokkal inkább az lehet, hogy a vízbe belekerült gyógyszer- vagy hormonmennyiség valóban átlépi-e azt a kritikus értéket, amely mellett az már hatással lehet az emberi szervezetre, amely mennyiség már komoly elváltozásokat okozhat.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Czeizel Endre szerint reális a veszély

Czeizel Endre genetikus professzor szerint igenis reális veszélyekkel kell számolnunk. A hazánkban és külföldön is méltán nagy hírnévnek örvendő szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak spermiumszáma a hatvanas évekhez képest drasztikusan lecsökkent. Míg 1960-ban egy átlagos, egészséges férfi spermiumszáma 1 ml ondóban 73 millió volt, addig a spermium mennyisége ma már alig 31 millió. A professzor véleménye szerint ennél is riasztóbb az a tény, hogy minden negyedik, ötödik férfinél a spermiumszám ma már a 20 milliót sem éri el, és ez - a kutatások szerint sok egyéb más környezeti ártalom mellett - a csapvízbe került fogamzásgátlók hormonmaradványainak is következménye lehet. Fontos tudni, hogy az első fogamzásgátló bevezetése 1962-ben történt meg, tehát még időbeli egyezés is érdekes színben tünteti fel a kutatások eredményét. Ez azonban csak az egyik csapás, a másik viszont az, hogy a női szervezetbe is bekerülnek az ivóvízből a plusz női nemi hormonok, és ez várandósság esetén a fiú magzatoknál már az anyaméhben okozhat hormonális elváltozásokat.

Megalapozatlan, téves információk élnek a köztudatban a Magyar Víziközmű Szövetség szerint

A Magyar Víziközmű Szövetség tájékoztatása szerint "az ivóvíz-fogyasztással kapcsolatban nagyon sok megalapozatlanul téves információ kering a köztudatban, amelyek alkalmasak arra, hogy a fogyasztott ivóvízzel kapcsolatban kételyeket támasszanak. A Szövetség állításait igazolják, és a fent említett, a köztudatban elterjedt kételyeket cáfolják azok a mérések, amelyeket a statisztikai adatok szerint leggyakrabban használt gyógyszerek - szteroid hormonok (fogamzásgátlók és hormonkészítmények hatóanyagai) és nem szteroid jellegű vegyületek (fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hatóanyagai) - ivóvízben történő kimutathatóságának érdekében végeztek.

Thinkstock
Thinkstock

A mérések kiterjedtek a forrásra - a Dunára -, a vízbázisra, a vízkezelés előtti és utáni pontokra. Ezen mérési eredmények szerint sem a vizsgált vízbázisból ellátott területeken, sem az ott szolgáltatott vízben nincs kimutatható mennyiségben gyógyszermaradvány. A gyógyszermaradványok - így a hormonok is - gyűjtőfogalom, amely sokféle gyógyszert és ezzel együtt nagyon sok hatóanyagot jelent. Ezek a hatóanyagok a szervezetbe kerülve átalakulnak, metabolizálódnak, vagy változatlan formában, esetleg más anyagokhoz kötődve a szervezetből kiürülnek. Minden egyes hatóanyag pontos mechanizmusa nem ismert, és kevés adat áll rendelkezésre az emberi szervezetben történő felhalmozódásra is. A Magyar Víziközmű Szövetség és tagjai fontosnak tarják, hogy a víziközmű szolgáltatások színvonala állandóan kiváló legyen. Azt, hogy a csapvíz fogyasztása ajánlott dolog, nemcsak a Szövetség és tagjai, hanem más szakértők és civil szervezetek is hangsúlyozzák."

Marad tehát a kérdés, hogy az ellenőrzött, és egyre finomabb technológiával - gyógyszermaradványok tekintetében is egyre erőteljesebben - tisztított víz mellett vagy helyett akkor mi okozhatja a tudósok által szintén mérhető, nagyon komoly spermiumszám-csökkenést a férfiak szervezetében?

Thinkstock
Thinkstock

Ahogy a hétköznapi ember látja

"A párom általában ásványvizet iszik, utálja a csapvizet, mégsem esek teherbe."

"Szerintem nemcsak a vízzel, hanem az intelligenciával is gond lehet. A csapvíz hormonokat tartalmaz, mert a tisztításon túl hormonszempontból nincs megszűrve."

"Mi évek óta szűrjük otthon a csapvizet, és mégis alacsony a kedvesem spermaszáma. Hormonra lehetetlen szűrni?"

"Szerintem az egész hormonkérdés hülyeség. Nem csak csapvizet fogyasztunk. Mi van a rengeteg más adalékkal, a hormonkezelt növényekkel, hússal? Könnyű arra fogni a dolgot, ami tömegesen elérhető."


6 meglepő hely a lakásban, ahol hemzsegnek a kórokozók - Így szabadulj meg tőlük!http://www.life.hu/hazitunder/20110907-6-meglepo-hely-a-lakasban-ahol-hemzsegnek-a-korokozok-.htmlIngerlékenység, alvászavarok, fejfájás - Meglepő ok a hátterébenhttp://www.life.hu/hazitunder/20110812-ingerlekenyseg-alvaszavarok-fejfajas-meglepo-ok-a-hattereben.htmlEgy óvatlan sóhaj is elég, hogy ne legyen gyereked - 6 tudat alatti ok a meddőség hátterébenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110719-6-tudat-alatti-ok-a-meddoseg-hattereben.htmlÚj, gyógyíthatatlan nemi betegség terjed, amely meddőséget okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110713-uj-gyogyithatatlan-nemi-betegseg-terjed.htmlA férjem miatt nincs gyerekünk - A férfimeddőség lelki okaihttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110324-a-ferjem-miatt-nincs-gyerekunk-a-ferfimeddoseg-lelki-okai.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.