Végre kiderült, kik indulnak idén a filmszakma legjobban áhított díjáért, az Oscarért.

Martin Scorsese A leleményes Hugo című háromdimenziós animációja kapta a legtöbb, 11 jelölést az Oscar-díjra. A némafilmes című francia film tíz kategóriában esélyes a díjra. A legjobb film kategóriában kilenc film jutott jelöléshez. A Filmakadémia szabályzata szerint 5-10 film jelölhető ebben a mezőnyben, és csak az a film kerülhet be, amelyik bizonyos számú szavazónál az első helyen szerepel. Scorsese munkáján kívül A némafilmes című produkció, az Utódok című családi dráma, a 2001. szeptember 11-ről szóló Rém hangosan és irtó közel című film, A segítség című polgárjogi dráma, Woody Allen Éjfélkor Párizsban című románca, a Pénzcsináló című sportfilm, Terrence Malick eposza, Az élet fája és Steven Spielberg a Hadak útján című első világháborús filmje kapott jelölést.

AFPScorsese és A némafilmes francia alkotója, Michel Hazanavicius egyaránt esélyesek a rendezői Oscarra is. Ebben a mezőnyben Alexander Payne (Utódok), Woody Allen (Éjfélkor Párizsban) és Terrence Malick (Az élet fája) az ellenfeleik. A némafilmes Hollywood favoritja volt a díjszezon kezdete óta, nemcsak az észak-amerikai kritikusok szervezetei találták a legjobb filmnek, hanem a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók is három Golden Globe-díjjal, köztük a legjobb musical vagy vígjáték elismerésével tüntették ki. A legjobb film Oscar-díjáért folyó versenyben talán az Utódok lehet a legnagyobb ellenfele, amely viszont a legjobb dráma trófeájával távozott a Golden Globe-gáláról, és ugyancsak a kritikusok kedvencének számít.Meryl Streep 17. jelölésével, A Vaslady című Margaret Thatcherről szóló életrajzi drámával nyerhet idén végre egy újabb Oscart a korábbi kettő mellé. A legjobb színésznők között szerepel még a jelöltlistán Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (A segítség), Rooney Mara (A tetovált lány) és Michelle Williams (Egy hét Marilynnel).

Forrás: Alex Bailey/The Iron Lady Movie


 A színészeknél George Clooney, az Utódok és Brad Pitt, a Pénzcsináló sztárja, valamint Jean Dujardin, A némafilmes Golden Globe-díjas főhőse, a Suszter, szabó, baka, kémben szereplő Gary Oldman és Demián Bichir, az A Better Life című bevándorlódráma főszereplője kaphat Oscart. Azon sokan elcsodálkozhattak, hogy az FBI-főnökről forgatott J. Edgar teljesen lemaradt a jelöltlistáról, még a címszerepet alakító Leonardo DiCaprio sem jutott be a mezőnybe.

Forrás: AFPA némafilmes női mellékszereplője, Berenice Bejo ugyancsak jelölt az Oscarra. A díjért A segítség című dráma két szereplőjével, Jessica Chastainnel és Octavia Spencerrel, valamint Melissa McCarthyval, a Koszorúslányok és Janet McTeerrel, az Albert Nobbs című filmek női epizódszereplőivel kell megvívnia. Kenneth Branagh az Egy hét Marilynnel című filmért nyerheti el a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját, amelyért Max von Sydow (Rém hangosan és irtó közel), Jonah Hill (Pénzcsináló), Nick Nolte (Warrior) és a Kezdők című vígjátékban játszó Christopher Plummer is versenyben van. Amennyiben a 82 éves Plummer nyer, akkor ő lehet a legidősebb aktív színész, aki megkapja a díjat.

A 84. Oscar-díjkiosztó gálára február 26-án kerül sor a Los Angeles-i Kodak Színházban. Az idei ceremónia házigazdája ismét Billy Crystal lesz. A hatvanhárom esztendős színész korábban már nyolc alkalommal konferálta az élőben is közvetített show-műsort, legutóbb 2004-ben állt az Oscar-színpadon.

Forrás: MTI

VV5: Fecón csúnyán kifogott egy birkahttp://www.life.hu/legykepben/20120124-vv5-fecon-csunyan-kifogott-egy-birka.html Seal: "Lehet, hogy örökké viselem a jegygyűrűmet!"http://www.life.hu/legykepben/20120124-seal-meselt-a-valasarol-heidi-klummal.html VV5: Seherezádé Kinga bugyijai közt matatotthttp://www.life.hu/legykepben/20120124-vv5-seherezade-kinga-bugyijai-kozt-matatott-a-szekrenyben.html Ismét modellkedik a szingli színészhttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120123-vissza-a-kezdetekhez-adhton-kutcher-a-divatheteken.html Ledöbbent a hír hallatán a TV2 egykori sztárja!http://www.life.hu/legykepben/20120123-megasztar-sokkot-kapott-a-hir-hallatan-a-tv2-egykori-sztarja.html Tillának nagyon bejön Claudiahttp://www.life.hu/legykepben/20120123-hajdu-peter-frizbi-tolvai-reni-az-eurovizios-dalversenyrol-meselt-tillanak.html