Elhunyt Chavela Vargas legendás mexikói énekesnő

halál Frida Kahlo Chavela Vargas énekesnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenhárom esztendős korában elhunyt Chavela Vargas legendás énekesnő, akinek folkfeldolgozásai meghatározó jelentőségűvé váltak a mexikói kultúrában.

Az énekesnő vasárnap halt meg egy cuernavacai kórházban, ahol légúti és szívproblémái miatt kezelték - közölte barátja és életrajzírója, Maria Cortina. A Costa Ricából származó, 14 éves kora óta Mexikóban élő és énekesi pályafutását csak harmincas éveiben kezdő Chavela Vargas szakítva a katolikus ország elvárásaival férfiruhában lépett fel, oldalán pisztollyal, erősen ivott és szivarozott. Hírnevét jellegzetes, szenvedéllyel teli hangon előadott mexikói folkdalokkal vívta ki, amelyek interpretációjában beépültek a mexikói zenei kultúrába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vargas nyolcvan albumot készített és meghatározó alakja volt a Mexikóvárosban a huszadik század közepén lezajlott művészeti forradalomnak. A művészpár, Frida Kahlo és Diego Rivera barátjaként gyakorta vendégeskedett házukban, és közel állt a spanyol íróhoz, Federico García Lorcához is. Hangját több filmalkotás is megörökítette: szerepelt a Frida Kahlóról szóló, Frida című 2002-ben bemutatott filmben, és Pedro Almodóvar filmjeiben is énekelt. Pályafutása során munkásságát számos díjjal ismerték el, Mexikóváros díszpolgárává választotta és megkapta a spanyol Katolikus Izabella Nagykeresztet. A Latin Lemezakadémia 2007-ben tüntette ki életművéért.

A FRIDA CÍMŰ FILM EGYIK BETÉTDALA

"Sohasem féltem semmitől, mert sohasem bántottam senkit. Mindig egy vén részeges voltam" - jelentette ki tavaly júniusban a tiszteletére rendezett mexikóvárosi koncerten. Y si quieres saber de mi pasado (Ha meg akarod ismerni a múltamat) című, 81 éves korában megjelent önéletírásában vallott először nyíltan leszbikusságáról. "Nem az bántott, hogy homoszexuális vagyok, hanem amit a fejemhez vágtak miatta, mintha ez valami bűn lenne" - írta. Az énekesnő tavaly még dolgozott: új lemezt vett fel García Lorca verseivel, és kerekesszékben ülve fogadta az ünneplésére összegyűlt közönség ovációját. Mint akkor elmondta: megbékélt az életével, és örömmel fogadja a halált, ha elérkezik az ideje.

Forrás: MTI

Stohl buktatta meg a Tenkes kapitányáthttp://www.life.hu/legykepben/20120806-stohl-andras-miatt-bukhatott-meg-a-tenkes-kapitanya-baliko-tamas.htmlPars Krisztián is aranyérmes!http://www.life.hu/legykepben/20120805-pars-krisztian-aranyermet-szerzett-kalapacsvetesben-modos-peter-bronzermet-szerzett-birkozasaval.htmlElhunyt Zwack Péter - 85 éves volthttp://www.life.hu/legykepben/20120805-elhunyt-zwack-peter-halal-unicum-uzletember-nagykovet.htmlBerki Krisztián aranyérmes lólengésben!http://www.life.hu/legykepben/20120805-berki-krisztian-megszerezte-a-londoni-olimpian-lolengesben-a-harmadik-aranyermunket.htmlAndy Vajna végre megszólalt: "Szeretem Palácsik Tímeát"http://www.life.hu/legykepben/20120805-andy-vajna-vegre-bevallotta-hogy-szereti-palacsik-timeat-es-boldogok.htmlVérző fejjel vitték kórházba az RTL Klub botrányos sztárjáthttp://www.life.hu/legykepben/20120805-verzo-fejjel-vittek-a-korhazba-az-rtl-klub-verekedo-botranyos.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.