Előkerült a Costa Concordia fekete dobozának tartalma

fekete doboz Costa Concordia hajótörés óceánjáró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudatában volt a hajókatasztrófa súlyosságának Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia kapitánya az óceánjáró fekete doboza szerint. Erről a La Stampa című napilap számolt be pénteken.

"Szűz Mária, mit tettünk!" - kiáltotta Francesco Schettino kapitány a Costa Concordia sziklának való ütközésekor, január 13-án 21 óra 45 perckor.

A Giglio szigeténél elsüllyedt hajó fekete dobozának megvizsgálására kijelölt szakértők a jövő héten adják át jelentésüket az ügyben illetékes grossetói bíróságnak. A hangfelvételek szövegéhez azonban a La Stampa is hozzájutott, és a torinói lap naponta közli a Costa Concordia kapitánya és munkatársai közötti beszélgetések tartalmát.

AFP
AFP

Még mielőtt a hajó elindult volna Civitavecchia kikötőjéből (18:27-kor) Schettino azt mondta helyetteseinek, hogy Gigliónál a Costa Concordia "bókolni fog", vagyis a hajót a parthoz közel viszi.

A baleset után háromnegyed órával (22:30-kor) a tiszt Roberto Bosio azt jelentette Schettinónak, hogy az utasok elkezdtek felszállni a mentőcsónakokra. Schettino nápolyi tájszólásban azt válaszolta, "menjenek". Arra a kérdésre, hogy kiadják-e a vészjelzést, Schettino nemmel válaszolt. 23 óra után Schettino kijelentette, "vége kapitányi pályafutásomnak, jobb ha más munka után nézek". Éjfélkor a kapitány már Giglio partján volt, miközben az utolsó utas hajnali háromkor hagyta el a hajót.

A La Stampa kommentárja szerint a Costa Concordián teljes káosz és szervezetlenség uralkodott, és az utasok "maguktól igyekeztek menekülni". Az óceánjárón levő több mint 4200 ember közül 32 meghalt.

Árulják a sztárpár szexvideójáthttp://www.life.hu/szeress/20120907-nyilvanossagra-kerulhet-shakira-es-gerard-pique-egyik-szexvideoja.htmlEz lehetne az év legborzalmasabb ruhája a vörös szőnyegenhttp://www.life.hu/legytrendi/20120906-nancy-dellolio-borzalmas-atlatszo-ruhaban-mellet-villantott-a-voros-szonyegen.htmlKiderült, hogy miből él a Való Világ egykori szereplőjehttp://www.life.hu/tested-lelked/20120906-az-egykori-valo-vilag-szereplo-elarulta-hogy-mibol-finanszirozta-sminkiskolas.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.