Beatrix holland királynő lemondás királyi család Hollandia királynő trón fiú gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beatrix holland királynő hétfő este jelentette be, hogy lemond a trónról, mégpedig legidősebb fia, Vilmos Sándor javára.

A holland trónon III. Vilmos 1890-ben bekövetkezett halála óta nem ült király, csak királynő. Beatrix csütörtökön tölti be 75. életévét, és 1980 óta, vagyis 33 esztendeje uralkodik. Fiának, Vilmos Sándornak a beiktatása április 30-án lesz.

Forrás: AFP/ANP
Forrás: AFP/ANP

"Itt az ideje, hogy az országért viselt felelősséget az ifjabb nemzedék kezébe adjam át" - fogalmazott a lemondását bejelentő beszédében Beatrix királynő, akinek három fia született a 2002-ben elhunyt Claus herceggel kötött frigyéből.

Tavaly februárban Beatrixet súlyos személyes sorscsapás érte: másodszülött fia, Johan Friso herceg egy ausztriai, vorarlbergi síüdülőhelyen lavinaomlásba került, és a baleset óta kómában fekszik. A trónöröklés szempontjából azonban ennek a tragédiának nincs szerepe, hiszen Johan Friso 2004-ben "rangon alul", polgári nőszeméllyel kötött házassága folytán kiesett a lehetséges trónutódlók sorából.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.