Árvíz - délen dagad a Duna

Duna védekezés Tarlós István tetőzés árvíz Orbán Viktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Budapesttől délre 4-5 centimétert nőtt a Duna vízállása az elmúlt órákban. Adonynál délelőtt óta tetőzik a folyó. A következő napokban még nehezebb lesz a helyzet a belügyminiszter szerint. Pintér Sándor kiemelte, eddig egyetlen ember sem halt meg, vagy tűnt el az árvíz miatt. 1315 embert kellett kitelepíteni. Most 802 kilométeren zajlik árvízi védekezés. Az árhullám ezekben az órákban hagyja el Budapestet.

Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány hétfő délben. Budapesten vasárnap este tetőzött a Duna, azóta folyamatos csökken a vízszint. Szerdától szélviharok várhatók, ami megnehezítheti a védekezést.Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

A hétfői nap a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben: a főváros is túl van a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás, mint az eddig mért legnagyobb szint - mondta a kormányfő Budapesten, a Római-parton. A fővárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erők ésszerű beosztása a kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetőzése. Megjegyezte, szerdától szélviharok várhatók, ami megnehezítheti a védekezést.

A délre eső veszélyeztetettebb pontokkal kapcsolatban kifejtette: a tassi zsilipnél sikeres a védekezés, Bátára és Bajára hétfő reggel kétszáz-kétszáz katonát vezényeltek, Kisapostagon egy utcát fenyeget elöntés, azt kell megvédeni, és erősebben kell figyelni a dunaföldvári híd környékére is.

A déli dunai területek megvédése is óriási feladat, és továbbra is az a parancs van érvényben, hogy "gátat nem adunk fel" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki ezért ugyanolyan elszántságot, szervezettséget és összefogást kért, mint az elmúlt napokban. Hétfőn már 86 magyarországi helyen zajlik védekezés a Duna mentén - ismertette.

Összegzése szerint a főváros feletti folyószakaszokon a kitelepített Győrújfalut megvédték - ahová előreláthatólag kedden megkezdődhet a visszaköltözés -, Pilismaróton is áll a gát, és Nagymarost, Dunabogdányt, valamint - bár keletkezett jelentősebb vízátfolyás, de - a szigetmonostori üdülőövezetet is sikerült megvédeni. A fővárosban, ahol szintén megkezdődött az apadás, négy veszélypontra kell figyelni: a Római-partra, a Margit hídra, a Margitszigetre és a Dagály környékére.

Tarlós István főpolgármester pedig azt mondta: Budapesten vasárnap este 891 centiméterrel tetőzött a Duna, a folyó már apad, jelenleg 888-889 centiméter a víz szintje. Katasztrófahelyzet sehol nincs, a két nap óta a legérzékenyebb területnek tűnő Margit híd és Batthyány tér környékén sincs probléma, a HÉV-alagútban sem következett be aggasztó esemény - hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint a Római-parton is normalizált a helyzet, és bár a Margitsziget keleti partjánál van egy erősebb csorgás, az is kezelhető.
A városvezető a nem budapestieket arra kérte, a napokban lehetőleg ne autóval jöjjenek a fővárosba, az itt élőket pedig a közösségi közlekedés használatára biztatta a sok elterelés miatt.
Dunaföldvárnál elérte az eddigi legmagasabb vízállást a Duna. Közben Adonynál tetőzés közeli állapotban van - írja az MTI.

Hétfő reggel részben újraindult a HÉV-közlekedés a Szentlélek tér és a Margit híd között a szentendrei vonalon. Vízátfolyás miatt lezárta a rendőrség hétfő hajnalban a fővárosban a Váci út mind a négy, városba vezető sávját az Árpád út és az Árva utca között. Győr-Moson-Sopron megyében két újabb utat zártak le - közölte a rendőrség a police.hu honlapon hétfőn.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.