házi őrizet Külügyminisztérium béke lemondás Mohamed Murszi hadsereg tüntetés Egyiptom üdülőhely Hurghada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyarok által kedvelt egyiptomi üdülőhelyen békésen ünnepelték csütörtökre virradóra Mohamed Murszi államfő elmozdítását.

Bolubás Brigitta, aki évek óta Hurghadában él, az MTI-nek azt mondta: miután Abdel-Fattah esz-Szíszi, a hadsereg főparancsnoka szerda esti televíziós nyilatkozatában bejelentette a leváltást, több százan vonultak ki a város főutcájára. Kora hajnalig zenével, himnusszal és tűzijátékkal üdvözölték a bejelentést.

Forrás: MTI/AP/Hamada Elrasam
Forrás: MTI/AP/Hamada Elrasam

Ellenzéki tüntetők

Beszámolója szerint a közösségi oldalakon szervezett felvonulás népünnepély volt, a turisták közül is sokan együtt vonultak a menettel, vagy épp fotózták azt. A felvonuláson semmilyen atrocitás nem történt. Bár Mohamed Murszi hívei is összegyűltek a városban, de a hatóságok igyekeztek elkülöníteni a két tábort. Kedd este ugyanis összeszólalkozott a városban a két csoport, de senkinek nem lett komoly sérülése. Csütörtök reggel ugyanúgy sietett mindenki munkába, mint más hétköznapokon - tette hozzá a kint élő magyar.

Korábban a Külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az Egyiptomba utazóknak érdemes elkerülniük a tömegmegmozdulásokat és a környéküket is. Ha ilyet látnak, a lehető legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt, és ne készítsenek fényképeket.

Az egyiptomi katonai hatóságok csütörtökre virradó éjjel házi őrizetbe helyezték a megbuktatott államfőt, Mohamed Murszit. Az utóbbi napokban több millió tüntető követelte Murszi távozását. Közben beiktatták az új elnököt: az ideiglenes államfő Adli Manszúr lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.