„Ráuntam”– ez az egyik leggyakoribb indoklás, amit menhelyeken, önkormányzati ebrendészeti telepen hallani kutyájukat otthagyó gazdáktól. Mások nem tudják finanszírozni a kutyatartás költségeit, ezért inkább menhelyre adják állatukat – hangzott el vasárnap a „Szabad a Gazdi” program Illatos Úti telepen tartott nyitóeseményén. 

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közös programjának nagykövete Schell Judit színművésznő. A „Szabad a Gazdi” kampány arra ösztönzi a leendő kutyatulajdonosokat, hogy vásárlás helyett inkább fogadjanak örökbe, valamint kedvencük ivartalanításával járuljanak hozzá a gazdátlan ebek számának csökkentéséhez.

Magyarországon 2012-ben több mint 28 ezer kutya került önkormányzatok által üzemeltetett ebrendészeti telepekre, és további évi 10-12 ezerre tehető a menhelyen tartott ebek száma. A Vidékfejlesztési Minisztérium egy korábbi felmérése szerint a menhelyekre bekerülő kutyák közel 20 százalékát a saját gazdája adja le.

A fenti számokra tekintettel kiváló eredmény, hogy hazánk legnagyobb forgalmú ebrendészeti telepén, a Főváros Állategészségügyi Szolgálatának Illatos úti létesítményében 2012 augusztusa óta nem kellett kutyát helyhiány miatt altatni.

Schell Judit színművésznő, a „Szabad a Gazdi” kampány nagykövete az eseményen hangsúlyozta: „Az örökbefogadással két kutya életét menthetjük meg: nemcsak az általunk befogadott állatét, hanem azét is, aki számára így hely szabadul fel a menhelyen vagy ebrendészeti telepen. Az örökbefogadás a felelős állattartás első lépése, amelyet további fontos döntések sora követ. A mikrochip-használatra vonatkozó előírás betartása, valamint az ivartalanítás elvégzése mind szükségesek ahhoz, hogy boldog kutyák gondos és legfőképpen felelős gazdijai legyünk.”

Forrás: Sárosi Zoltán

A felelőtlen szaporítás során megszülető kölyökkutyák jelentős része menhelyekre, gyepmesteri telepekre, vagy rosszabb esetben az utcára kerül. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának Illatos úti ebrendészeti telepére minden évben 2500-3000 gazdátlan kutya kerül be. A saját gazda által leadott állatok bekerülésének leggyakoribb oka a kutya előrehaladott életkora, a kutyatulajdonos nehéz szociális helyzete vagy lakóhelyének megváltozása, de sok kutyát egyszerűen azért hagynak a telepen, mert a gazda ráunt az állatra. Éves szinten a szolgálathoz bekerült kutyák közül 15-20 ebről feltételezhető, hogy bántalmazták, és megközelítőleg 150 állat szorul sürgősségi ellátásra.

A menhelyi ebek ötöde, az ebrendészeti telepeken élők több mint harmada nem talál új gazdára. Évente tehát több ezer gazdátlan kutya vár új családra – hiába” – mondta el Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos a program bejelentése alkalmából rendezett sajtóeseményen.

Forrás: Fotolia

Dr. Kardeván Endre a Szabad a Gazdi programmal kapcsolatban hangsúlyozta: „A gazdátlan ebek problémája ellen csak felelős hozzáállással tehetünk: vásárlás helyett örökbefogadással és kedvenceink ivartalanításával. Ma Magyarországon az ebek mindössze 5-10 százaléka ivartalanított, pedig ez az eljárás a nem kívánt ebszaporulat megelőzésének egyetlen biztos eszköze. A „Szabad a Gazdi” program célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdátlan állatok helyzetére és az ivartalanítás fontosságára, ezáltal hozzájárulva a felelős állattartási kultúra megteremtéséhez.”

A program keretében indított honlapon és Facebook oldalon a kezdő és gyakorló gazdák felelős állattartással kapcsolatos tippeket olvashatnak, valamint tájékozódhatnak, a kampány aktuális híreiről. Az örökbefogadás mellett döntő friss gazdik egy színes, informatív „Szabad a Gazdi” naplót is kézhez kapnak, amelyben kutyatartással kapcsolatos hasznos tippeket, tanácsokat és sok más érdekességet olvashatnak egész évben.