A Life.hu A politikus is ember című sorozatában politikusok mindennapjait, politikától távoli, emberi arcát mutatjuk be - politikamentesen. Ismerjétek meg jobban Gyurcsány Ferencet, egykori miniszterelnököt, jelenleg a Demokratikus Koalíció elnökét.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nem azért főz, hogy levezesse az energiáit. Eleinte az élet kényszerítette rá, hogy meleg ételt készítsen magának, majd szenvedélyévé vált a főzés, és nemrég szakácskönyvet adott ki, amit valamivel többen dedikáltatnak, mint politikai könyveit.

"Eleinte kényszer volt a főzés, ugyanis enni kellett. Anyám három műszakban dolgozott, ha enni akartam, valamit kellett készítenem. Jó 40 éve főzök, a tejbegrízzel kezdtem. Egyre bonyolultabb dolgokat lettem képes megcsinálni, sokfajta levest. Nem olyanokat főzök, amiben a legtöbb férfi jó. Nyílt tűzön, roston, bográcsban készült ételekben nem tartom magam jónak. Miután az elmúlt években kiderült, hogy nagyon népszerűek a főzésről szóló blogbejegyzések, jött az ötlet, hogy adjunk ki szakácskönyvet. A nyarat ellustálkodtam, őszre készült el, karácsony előtt nagyon vitték. 10 ezer eladott példány felett járunk, a mai napig dedikálok. Amikor esténként vidékre megyek, akkor a program után a politikai és a szakácskönyvemet is dedikálom. Bevallom, az utóbbi népszerűbb, tele van anekdotákkal, képekkel és nem a politikusi arcomat látják benne az emberek.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A családban mindig én főztem, a női ág a konyhaművészetben sohasem volt túl erős, sem Klári, sem az édesanyja, sem a nagyanyja. Ha este 8-9 órakor hazamegyek és valaki követeli, hogy főzzek valamit, akkor nekiállok. Általában mindenki rendelheti a saját kedvencét, ennek viszont gyakran az a vége, hogy a vasárnapi ebéd akár 7-8-féle ételből áll, amit két óra alatt összedobok. De nem csak főzök, bevásárolok és el is mosogatok közben. Egyszer elmentem egy főzőtanfolyamra is, ahol egy 8 fős társaság profi szakács segítségével végigfőz egy ételsort, amit utána megeszünk. Ilyenkor mindig kiderül, hogy amatőr vagyok, a jók ezt a mesterséget éveken keresztül tanulják" - mesélte lelkesen a politikus, aki főállású szakács azért nem lenne.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Más műfaj, ha az ember éttermi szakácsként minden nap végigfőz napi 6-7 órát. Én élvezetből csinálom. A családból senki sem kuktálkodik szívesen mellettem, nehéz erre rávenni őket. Mostanában hajnalban felébredek, és mire a többiek felkelnek, megfőzöm az ebédet. Ilyenkor nincsen más a konyhán kívül, nincsen bonyolult világmegváltó ötlet, annyira a főzésre koncentrálok, ugyanis több dolgot készítek egyszerre. Ma már azért is főzök, mert számomra ez a leginkább kikapcsoló tevékenység. A sport meg a főzés, nem nézünk tévét" - osztotta meg Gyurcsány, aki számára az ideális konyha nem a fővárosban, hanem a Balatontól 9 kilométerre fekvő kötcsei házában található.

"A fővárosban falatnyi konyhánk van, ha én bent vagyok, a másiknak ki kell menni. Amikor készült a lakás, nem volt világos, hogy milyen családi munkamegosztás lesz. A feleségem, Klára ezzel üzenni is akart, hogy nem a konyhában képzeli el az életét. Kötcsén viszont hatalmas térben főzök, nagy pulttal, a nappali felé fordított étkezővel. Ott szeretek igazán főzni, és ott gyakrabban is állok a tűzhely mögé. Az idén karácsonyra robotgépet kaptam. Sok éven keresztül rimánkodtam, most végre használhatom."

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu