Már negyven hajó és huszonkét repülőgép vett részt helyi idő szerint vasárnap délben az előző napon eltűnt malajziai utasszállító repülőgép utáni kutatásban, időközben a malajziai hivatalos források megerősítették: a radarok valóban jelezték, hogy a gép eltűnése előtt visszafordult.

Kína, Vietnam, Malajzia és a Fülöp-szigetek egyaránt rendelkezésre bocsátott hajókat és repülőgépeket a gép felkutatására, bár egyelőre nem találtak roncsokat, amelyek arra utalnának, hogy a gép esetleg a tengerbe zuhant volna. Az amerikai hadiflotta egy rombolót küldött, fedélzetén két helikopterrel. Útnak indult továbbá az okinavai amerikai támaszpontról egy repülőgép, amely fedélzetén a kutatáshoz használható különleges radarberendezés van.

Forrás: AFP

Eddig annyit lehet tudni, hogy a Boeing 777-200-as gép fedélzetén 227 utas és a személyzet 12 tagja tartózkodott. Az utasok 14 állam polgárai voltak, a legtöbben - 154-en - kínaiak. Négy francia (három közülük a pekingi francia gimnázium tanulója), 38 malajziai, 7 indonéz, 6 ausztráliai és 3 amerikai állampolgár volt köztük. Vasárnap közölte a Freescale Semiconductor nevű, integrált áramköröket gyártó amerikai vállalat, hogy 12 malajziai és 8 kínai alkalmazottja volt a gépen. Kínai művészek 29 fős csoportja is az utasok között volt, Kína különböző városaiból érkeztek Pekingbe, hogy onnan együtt utazzanak Malajziába egy képzőművészeti kiállításra.

Eközben a malajziai hatóságok külföldi nagykövetségek közreműködésével folyamatosan tanulmányozzák az utaslistát, amelyen konkrétan négy ember meglehetősen gyanús személyazonosságát vizsgálják. A gép két utasa lopott, egy osztrák és egy olasz állampolgár nevére kiállított útlevéllel jutott fel a gépre. Vasárnap egy rejtélyes útlevél okozott fejtörést a hatóságoknak. Kiderült ugyanis, hogy a gép egyik utasának az útlevélszáma megegyezik egy olyan kínai lakosáéval, aki nem is utazott el, a déli Fucsien tartományban lakik, jelenleg is ott tartózkodik, az utaslistán jegyzett úti okmányban szereplő név nem is egyezik az ő nevével. Az útlevélszám valódi tulajdonosa ráadásul azt mondta a hatóságoknak, hogy nem lopták el az útlevelét.