A hatalmas szélvihar és havazás több ezer ember életét keserítette meg egy évvel ezelőtt. A kreatív szakember az OzoneNetworknek beszélt a drámai napról.

Mindenki másképp emlékszik arra, mi is történt a 2013. március 15-i hosszú hétvégén. A legtöbben a meleg lakás biztonságos 4 fala között vészelték át a napot, 14 ezer ember azonban az utakon töltött egy vagy két éjszakát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

48 órára lebénult az ország, elakadtak az autósok, lebénult a tömegközlekedés, sokan áztak-fáztak. Ezt a két napot dolgozza fel az OzoneNetwork dokumentumfilmje, a Hókatasztrófa március 15-én. Megszólal benne Geszti Péter is, aki szintén a hó fogságába ragadt. Március 14-én Győrben lett volna közönségtalálkozója. Aznap délután négykor indult el Budapestről egy kollégájával.

Forrás: OzoneNetwork

„Tatánál brutálisan beállt a sor és lehetett látni, hogy ez valószínűleg nem 100 méteren keresztül tart, hanem mondjuk 20 km-en keresztül. Elhatároztuk, megpróbálunk menekülő útvonalon haladni" – kezdte kálváriáját Geszti, aki először Komárom irányába indult tovább társával, de mivel arra nem sikerült előrejutniuk, dél felé vették az irányt. Aztán a 13-as úton, Nagyigmándnál elakadtak.

Péter azt mondja, még soha nem került ilyen helyzetbe. „Ott ültem a jó kis megbízható technológiával körbevéve, de már mozdulni sem tudtam. Az volt furcsa, hogy a kocsit olyan erővel lökdöste a szél, hogy az úgy elgondolkodtatott egy pillanatra. Amikor meg leeresztettem az ablakot, több mint 40 kiló hó rohant be rajta tiszta erőből. Aztán jött egy polgárőr, hogy a polgármester kinyittatta az iskolát. Akkor elkezdtünk rajta gondolkodni, hogy ez most már tényleg komoly"- vallotta be.

Péterék egy gazda segítségével, traktorral törtek utat a Nagyigmánd felé, a gazda saját földjén keresztül. Akkora volt a szél és olyan nagy a hó, hogy semmit nem lehetett látni. Eltévedtek. A viszontagságos előrejutás közben Geszti próbált szállást szerezni, de már nem talált kiadó szobát. A gazda felajánlotta, hogy segít nekik, így kerültek megmentőik házába, ahol végül 2 napot töltöttek.

Az OzoneNetwork március 15-i dokumentumfilmjét alább megnézhetitek: