Légyölő pókszázlábú, ezüstös pikkelyke, szalonnabogár - ők mind veled élnek, csak nem érzékeled őket.

 

A lakásunk-házunk bioszférája lényegesen változatosabb, mint gondolnánk. Egy vizsgálat szerint egy átlagos amerikai családi házban több mint száz rovarfaj fordul elő. Még maguk a kutatók is meglepődtek, hogy milyen gazdag ízeltlábú-faunával rendelkezik egy kertes ház – írja az Origo.hu 

Forrás: Thinkstock

A leggyakoribbak a bogarak és a legyek voltak, ezeket követték a hangyák, darazsak, poloskák, molyok, ászkák, ugróvillások és csótányok. Sok olyan faj volt, amelyből házanként csak egyetlen példányt találtak a kutatók.

Íme az apró háziállatok listája:  

A könyvtetvek a fatetvek (Psocoptera) rendjébe tartoznak az 1-2 milliméteres rovarok. Régi könyvek között bújnak meg, és penészgombákat, papírt fogyasztanak. Finom port hagynak maguk után, ebből lehet következtetni a jelenlétükre. A könyvek porolásával és permetezéssel hatékonyan csökkenthető a számuk.

A légyölő pókszázlábú (Scutigera coleoptrata) mérete körülbelül 2 centiméter, és éjszaka aktív, nappal a bútorok mögött rejtőzik. Jellemzően télre húzódik be a lakásokba, és ott a párásabb helyeket kedveli.

Az ezüstös pikkelyke (Lepisma saccharina) ugyancsak a párásabb helyeken, például a WC-ben, fürdőszobában fordulhat elő. A latin neve utal a táplálkozására: keményítőtartalmú dolgokat fogyaszt, rájárhat a lisztre, cukorra, tehát kártevő.

A szalonnabogarak vagy porvák szintén gyakori lakók, nálunk a közönséges szalonnabogár (Dermestes lardarius) a leggyakoribb képviselőjük. A spájz lakója, a nőstények általában állati eredetű élelmiszerbe (például szalonnába) rakják a petéiket.

A házi poratka (Dermatophagoides pteronyssinus) az emberről leváló hámsejtekkel, valamint az azokon megtelepedő gombákkal táplálkozik. Az ágyban a leggyakoribb, de megtalálható szőnyegen és függönyön is. Ürülékük és az elpusztult atka is allergizál. A megfelelő szűrővel ellátott porszívó, kevesebb kárpit, a légszűrők és a gyakori ágyneműcsere mind-mind segíthet az allergiás tünetek csökkentésében.

A kutatók a mosogatógépek több mint felénél gombatelepeket találtak a gép ajtaját szigetelő gumiszalagon. De nemcsak a gép volt szennyezett: az elmosogatott edényeken és evőeszközökön is találtak fekete élesztőgombákat. A hűtőszekrényt is érdemes időnként alapos takarításnak alávetni, ugyanis itt is megbújhatnak kórokozók.