légkörfizikai jelenségek OMSZ légkör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes és látványos légköroptikai jelenséget figyelhettek meg az égen péntek reggel a budapestiek - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kétoldali melléknapot lehetett megfigyelni a főváros térségében pénteken, a napfelkeltét követő 2-3 órában - írta az OMSZ, amely több fotót is közzétett a jelenségről és saját webkamerájával is megörökítette a látványt.

Forrás: MET

A melléknap egy fénytörési jelenség, amely a Naptól oldalirányban 22-30 fok távolságra jelenhet meg. Belső oldala vörös, a külső pedig kékes, ám gyakran csak fehéres foltként látjuk. Sokszor csak a Nap egyik oldalán látható, gyakori, hogy egy elhaladó repülőgép kondenzcsíkján alakul ki, ha az megfelelő pozícióban van a Naphoz képest - tették hozzá a meteorológiai szolgálatnál.

"Esetünkben a keleti égboltot vékony, összefüggő fátyolfelhőzet borította, a fátyolfelhők jégkristályai megtörték a fényt, létrehozva a melléknap jelenségét a Nap mindkét oldalán" - írta a meteorológiai szolgálat.

Veterán atlétikai világbajnokság Budapestenhttp://www.life.hu/news/20140327-veteran-atletikai-vilagbajnoksag-budapesten-a-syma-csarnokban.htmlHetven országból csaknem 4000 versenyző vesz részt a kedden kezdődő 6. veterán fedettpályás atlétikai világbajnokságon a Syma Csarnokban - adta hírül az MTI. Nagyon cuki versenyzőkre bukkantunk.News--Átadták a négyes metrót - Próbáld ki déltől ingyen! http://www.life.hu/news/20140327-elkeszult-a-kelenfoldi-palyaudvart-a-keletivel-osszekoto-4-es-metro-pentektol-vasarnapig-lehet.htmlNyolc év után elkészült a Kelenföldi pályaudvart a Keletivel összekötő négyes metró. Péntektől déltől vasárnap üzemzárásig ingyen utazhatunk rajta - írja az Origo.hu. NewsFotó: Mudra László - OrigoNégy oroszlánt altattak el koppenhágai állatkertbenhttp://www.life.hu/news/20140326-negy-oroszlant-altattak-el-koppenhagai-allatkertben-ugyanott-ahol-mariust-a-zsirafot-is-megoltek.htmlA zsíráf utánmost oroszlánokat öltek meg a koppenhágai állatkertben - adta hírül a TheGuardian. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.