Az elsüllyedt dél-koreai komp legénységének egyik tagja azt mondta, a tengerészek parancsra hagyták el a süllyedő hajót, hátrahagyva a több száz utast, többségükben diákokat.

A tengerész - aki arcát eltakarta, és emiatt sem rangját, sem nevét nem lehetett beazonosítani - ezt újságíróknak vallotta be csütörtökön bírósági meghallgatása után. Ugyancsak csütörtökön a legénység négy tagja tévékamerák előtt bocsánatot kért, amiért hátrahagyták a hajót, miközben az utasok még a fedélzeten voltak – írja az MTI. 

A süllyedő kompForrás: AFP

A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük 20 embert őrizetbe vettek. Őket gondatlansággal, valamint a mentésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják. A hajó kapitánya előzőleg azt mondta, hogy azért nem rendelte el az utasok evakuálását, mert attól félt, hogy az erős áramlatok elsodornák őket.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, a komp személyzetének egyes tagjai azt nyilatkozták korábban, hogy a baleset után hiába próbálták elérni adóvevőjükön a parancsnoki hidat, nem kaptak választ, mivel a kapitány és sok más tengerész azonnal elhagyta a megdőlt hajót. Mivel a legénység nem tudta, hogy mitévő legyen, jobb híján - a biztonsági kézikönyvre hivatkozva - azt mondta az utasoknak, hogy maradjanak a helyükön, a diákok pedig - a koreai társadalmi szokásokhoz híven - nem kérdőjelezték meg ezt az utasítást, amiért az életükkel fizettek.

Megemlékezés az áldozatok emlékéreForrás: AFP/Kim Doo-Ho

Közben 171-re nőtt a múlt szerdán történt baleset halálos áldozatainak hivatalos száma, miután búvárok újabb holttesteket hoztak a felszínre a hajóról. A kompon összesen 476 ember - köztük 323 diák - utazott, közülük mindössze 174 embert sikerült kimenteni.

Az anszani Danvon középiskolában, ahová az áldozatok döntő többsége járt, csütörtökön újraindult a tanítás. A következő két napban a diákok pszichológusok segítségével próbálják majd túltenni magukat a traumán az osztálytermekben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a balesetet túlélő 75 diák mikor térhet vissza az iskolapadba, többségük ugyanis még mindig kórházi kezelés alatt áll.