Leszakadt gallyak, elöntött utcák és döglött halak – így nézett ki a magyar tenger partja a brutális szélvihar után, amely estére már csendesedik kicsit.

Kövesd a vihar alakulását percről percre az Origón!

Az Yvette nevű vihar főleg a Dél-Balaton-parti településekre csapott le. A sötét, néptelen városrészek az elöntött utcákkal, a szél által rángatott táblákkal vagy lombkoronákkal horrorfilmbe illő díszletként szolgáltak a pillanatnyi szünet nélkül tomboló szélviharnak – tudósít az Origo. A Balaton kilépett a medréből, kerteket, utcákat öntött el a víz.

Csütörtökön mi vár még ránk?

Országszerte kiadós eső esik, a legerősebb széllökések meghaladják a 90-100 kilométer/órát. Előbb keleten kezd kevésbé fújni a szél, majd a Dunántúlon péntekre virradóan. Több tucat dunántúli és észak-magyarországi járásra adott ki második szintű (narancs) riasztást a viharos széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. 90-100 kilométer/órásnál is erősebb széllökések lehetnek az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén. A riasztást többek között Fonyód, Siófok, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg környékére adták ki.

A Dunántúlon egész nap szinte mindenütt lehet számítani 70-80 kilométer/óránál erősebb széllökésekre. A Dunától keletre inkább csak az északkeleti megyékben várható gyakran viharos, vagyis 70 kilométer/óra feletti széllökés. Arrafelé néhol szintén előfordulhat 90 km/h feletti szélroham, főként Sátoraljaújhely környékén.

Csütörtök késő délutántól, estétől kezd érezhetően csendesedni a szél az ország a keleti, délkeleti részén. Másutt csak péntekre virradó éjjel valószínű, hogy mérséklődni kezd a légmozgás.