A viharos széllökések és a kiadós esőzés után az árvíz okozhat gondot. A Hernád áradása miatt utakat kellett lezárni.

Budapest felkészült - a Duna vízszintjének emelkedése miatt a Fővárosi Csatornázási Művek magasvízi üzemmódra állt át, lezárták a mélyebben fekvő csapadékvíz-csatornákat és felkészültek az árvízi üzemmódra – írja az MTI. 

Árad a HernádForrás: MTI/Vajda János

Lezárták a Kiskinizs és Hernádkércs közötti mellékút több mint egy kilométeres szakaszát a Hernád magas vízállása miatt – közölte a Magyar Közút szóvivője. Emellett továbbra is teljes útzár van érvényben a 26-os út és Sajókaza, Muhi és Köröm, Hernádszentandrás és Fügöd, Hernádszentandrás és Pere, valamint Novajidrány és Vizsoly között. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hétfőre virradóra is erősítették a védvonalakat az érintett folyószakaszokon. Három helyszínen - Aszalónál, Gesztelynél és Belegrádnál - már 411 köbméternyi homokot használtak fel, és több mint 21 650 homokzsákot építettek be a gátakon csaknem 6 kilométer hosszan.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna romániai szakaszán, ahol a gátak a hatóságok reményei szerint képesek lesznek ellenállni a következő napokban várhatóan növekvő vízhozamnak.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton azt mondta: több magyarországi folyón várhatók árhullámok, minden előrejelzés azt mutatja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben.