Extrém túlélőtúrára indul egy magyar

Forrás: Kovács László, „XLaci” -
tigris medve Kovács László őserdő gyilkos extrém dzsungel Malájzia túlélőtúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kovács László, „XLaci" júniusban egyedülálló őserdő-átkelésre indul. Ennek keretében minimális felszereléssel bejár egy csaknem 500 km-es „utat" az emberi civilizációtól távoli maláj esőerdőben.

Kovács László csaknem húszéves extrémsportolói múltra tekint vissza. 2009-ben 250 km-es egyéni kalandtúrán, a szélsőséges sivatagi éghajlatú Jordániában tette próbára magát. Majd 2011-ben átkelt Lappföldön, a sarkkörről indulva és 450 km-es távot járt be egyedül, kizárólag magára hagyatkozva. XLaci következő kihívása a maláj dzsungeltúra, amelyről a Life.hu-nak mesélt.

Forrás:Varga Balázs

Mikor jött az ötlet, hogy a vadonba indulj?

A különleges környezet gyerekkorom óta érdekel. Szeretem a kihívásokat és kíváncsi vagyok, hogyan boldogulok extrém viszonyok között. Érdekel, hogy lelkileg mit vált ki belőlem az út. Menet közben számtalan szituáció adódik majd, amelyet meg kell oldanom és kreativitást igényel. Szeretem a meglepetéseket. Előző túráimon már kergettük egymást rénszarvassal. Néztem szembe farkasokkal, de a lélekjelenlétemnek köszönhetően mindig minden szituációt megoldottam.

Hogyan készülsz erre a különleges megmérettetésre?

Megpróbálom itthoni körülmények között szimulálni a dzsungelben rám váró megpróbáltatásokat. Anorákba beöltözve 25 kilós hátizsákkal futok 25 kilométert. Vagy autógumikat szoktam húzni magam után futáskor. Szaunában végzek akklimatizációs tréningeket, például fekvőtámaszozom. A legfontosabb, hogy az állóképességemet növeljem, mert arra lesz a legnagyobb szükségem a túra során.

Forrás: Kovács László, „XLaci”

Szoktál félelmet érezni?

Természetesen időnként megérint a félelem szele. Például biztos hátborzongató lesz tigrisüvöltést hallani éjjel a dzsungelben. Az erdő éjjel kezd élni, ott sosincs csend. Az állatokat nem nagyon tudom elkerülni, hiszen kiszámíthatatlan az útjuk. Bízom benne, hogy a magamnak kialakított ösvényen nem jön szembe egy tigris vagy egy különösen agresszív maláj medve. Szúrós szerszámok, kés lesz nálam, de más fegyvert nem viszek magammal. A nagytestű állatoknál sokkal veszélyesebbek a szúnyogok, amelyek a dengue-láz nevű betegséget terjesztik. Valamint a vizet víztisztító tablettával fogom fertőtleníteni, mert az is veszélyes lehet.

Hol fogsz aludni, mit fogsz enni?

Az éjszakát ott töltöm majd, ahol az este ér. Egy függőágyat fogok használni, ami fölé moszkitóhálót fogok függeszteni. Nagyobb gyíkokat, állatokat fogok levadászni, megnyúzom és megsütöm őket.

A túlélőtechnikákat tanultad?

Folyamatosan tanulom és kipróbálom a különböző túlélőtechnikákat. Mivel más klímákon már vannak tapasztalataim, így adott szituációban tudok objektíven dönteni. Például volt, amikor Alaszkában beszakadt alattam a jég. Két perc alatt kellett kijutnom a jéghideg vízből és ezt is megoldottam.

Forrás: Kovács László, „XLaci”

A családod mit szól a különleges utazásaidhoz?

Amikor a feleségemmel megismertük egymást, éppen az első túlélőtúrámra indultam. Ő így fogadott el, nyilván félt, de támogat abban, hogy megéljem az álmaim. A lányomnak biztos hiányozni fogok, de ő is elfogadta az életmódomat.

Itthon, amikor nem utazol, mivel telnek a napjaid?

Piacfelügyelő vagyok, mellette méhészkedem és görbefa bútorokat is készítek.

A különleges túra a festői szépségű Kenyir-tó átszelésével indul, egy Laci által készített tutajon. Ezt követően kisebb folyókon közelíti meg Malajzia legmagasabb hegyét, a Mount Tahant. A hegyet a keleti oldaláról, a Föld legöregebb őserdején – Taman Negara – keresztül éri el. Ezután a Nemzeti Park folyói mentén haladva keresi fel a még napjainkban is nomád módon élő orang asli népcsoportot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.