Csaknem 700 ezer Facebook-felhasználó vett részt egy érzelmi hatásokat vizsgáló kísérletben, de mindez anélkül történt, hogy tudtak volna róla – írja a The Atlantic nyomán a hvg.hu. A teljes titokban zajló kísérletet a Facebook, a Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kampuszának munkatársai végezték. 

A kísérletbe tudtuk nélkül bevont felhasználóknak egy héten át manipulálták az üzenőfalát. Az egyik csoport tagjainak az ismerőseik által közzétett megosztások közül főleg a negatív tartalmakat mutatták, míg a másik csoport tagjai az átlagosnál több pozitív megosztást láttak. A 2012-es, ám csak most publikált kísérlet célja annak kiderítése volt, hogy a több haragos és szomorú kiírást olvasó emberek vajon nagyobb eséllyel lesznek-e haragosak és szomorúak, ők maguk is több negatív dolgot tesznek-e majd közzé Facebookon.

Forrás: Thinkstock

A kísérlet megállapításai alátámasztották a szakemberek feltételezését: aki több szomorú és haragos tartalmat látott, az maga is szomorúbb és feszültebb lett.

Bár a kísérlet etikailag problémás, a Facebook felhasználási szabályzatával nem ütközik. Regisztációkor mindenki elfogadja, hogy a közösségi oldal - alkalmanként - az üzenőfal tartalmát tudatosan, az érzelmi manipuláció érdekében válogassa össze. A felhasználók persze sosem tudhatják, hogy mikor zajlik éppen egy ilyen akció.