Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb, úgynevezett keselyűteknősre bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban. Magyarországon most először találtak ilyen állatot.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora az MTI-nek azt mondta, egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra "rárabolt" egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik fajtához, a keselyűteknősökhöz tartozik.

Forrás: MTI/Szilágyi István

Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst – jegyezte meg a kurátor. A Floridában honos, az aligátorteknősnél "százszor" veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncéljának átmérője az egy métert. Igen agresszív, éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle - tette hozzá.

A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek. A vasárnap kifogott példány chipet kapott, majd a veresegyházi medveotthon elkülönített helyére vitték, "egy fedél alá" a korábban talált aligátorteknősökkel.

Forrás: MTI/Szilágyi István

A szakember szerint mostanában egyre többen hívják újabb és újabb aligátorteknősök felbukkanása miatt. "Félő, hogy a szintén igen veszélyes fajnak kezd 'szezonja' lenni nálunk. Remélhetőleg a keselyűteknős felbukkanása egyedi eset" - fogalmazott.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, emberre is veszélyes aligátorteknőst tavaly szeptemberben fogtak be a Zsámbéki-medence településének egyik patakjánál. De idén áprilisban, Biatorbágyon is találtak egy páncélost.