Csaknem 700 ezer Facebook-felhasználó vett részt egy érzelmi hatásokat vizsgáló kísérletben, de mindez anélkül történt, hogy tudtak volna róla. A kísérlet a közösségi oldal szabályzatának nem mond ellent, ám mivel etikailag aggályos, vizsgálatot indít a brit adatvédelmi hivatal. 

Az Information Commissioner's Office (ICO) szerdán közleményben jelentette be, hogy kivizsgálja a Facebookon 2012-ben végzett kísérletet, amelyben 700 ezer Facebook-használó érzelmeivel játszottak, egy héten keresztül manipulálták az üzenőfalukat - írja az MTI. Előfordulhat ugyanis, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi törvényeket, amikor 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot egy vitatott pszichológiai kísérlet keretében.

Forrás: Thinkstock

A közösségi oldal képviselője azt nyilatkozta, egyetlen felhasznált adat sem kapcsolódott egy-egy adott személy Facebook-fiókjához, ám hozzátette, világos, hogy az embereket felzaklatta ez a tanulmány és ezért vállalják a felelősséget, továbbá levonják az eset tanulságait.

Az ügy kivizsgálása során az ICO felveszi a kapcsolatot az írországi adatvédelmi hivatallal, a Facebook európai központja ugyanis Dublinban van. Az illetékes francia hatóságok szintén vizsgálatot indítanak az ügyben.