Nyilvánosak az idei felsőoktatási ponthatárok

Forrás: MTI/Marjai János -
felvételi egyetem ponthatár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok alapján - államilag támogatott képzésben - az egyik legmagasabb pontszám, 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám egyébként már korábban ismert volt, mert mindhárom szak része annak a 16-nak, amelyen már korábban központilag meghatározták a ponthatárokat.

E 16 alapszakon és osztatlan képzésen összességében nem változtak az előre bejelentett ponthatárok, így például a gazdálkodás és menedzsment szakhoz - a ilyen képzést indító intézmények állami finanszírozású oktatásában - legalább 460 pont kellett, csakúgy, mint a nemzetközi gazdálkodási szakhoz.
Az ország jogászképzéseire 464 ponttal, pénzügy és számvitelre 458-cal, kommunikáció és médiatudomány szakra 455-tel, kereskedelem és marketingre pedig 449-cel lehetett bekerülni.
A Budapesti Corvinus Egyetemen azonban néhány szak esetében felfelé módosították az eredeti központi ponthatárokat, turizmus és vendéglátáshoz például 446-nál húzták meg a minimumot, szemben a más helyeken megállapított 428-cal.

Forrás: MTI/Marjai János

Az előre nem ismert ponthatárú képzések közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyes osztatlan képzésű tanárszakjaira - mint az most kiderült - még az előbb felsoroltaknál is több pont kellett, az ELTE matematika-spanyol tanári szakjára például 478.
A Corvinus kereskedelem és marketing szakára költségtérítéses képzésben is magas pontszám, legalább 470 pont kellett a felvételhez. Az orvosképzésre bekerüléshez a Semmelweis Egyetemen 432 pontnál, Debrecenben és Szegeden 407 pontnál, Pécsett pedig 401-nél húzták meg a határt.
Műegyetemi gépészmérnökképzésre minimum 392 pontra van szükség, de például mechatronikai mérnökire már 452 kell.

Összesen 358 ezer felsőoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkező átlagosan 3,4 jelentkezést adott be.
Növekedés volt megfigyelhető a tavalyihoz képest minden képzési területen. A népszerűségi listán első helyen a gazdálkodás és menedzsment képzés áll, ezt követi a gépészmérnöki, a jogász-, a mérnökinformatikus- és az óvodapedagógus-képzés. Mesterképzésre 2700-zal, a felsőoktatási szakképzésre pedig 1300-zal jelentkeztek többen, mint tavaly. A legkedveltebb képzőhely - több mint 22 ezer felvételizővel - az ELTE, a második helyen, 14 ezer jelentkezővel, a Szegedi Tudományegyetem végzett. A besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hová vettek fel a ponthatárok megállapítását követően, a www.felvi.hu e-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek. A dokumentumról, amint az elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket.

Lezuhant egy algériai utasszállító - friss hírek szerint Mali keleti részén történt a szerencsétlenséghttp://www.life.hu/news/20140724-megszakadt-a-kapcsolat-az-air-algerie-burkina-faso-fovarosabol-indulo-gepevel.html50 perccel felszállás után vesztette el a kapcsolatot az Air Algerie a géppel, amely 116 embert szállított. Már hajnalban meg kellett volna érkeznie Algírba. Állítólag heves zivatarok voltak a térségben. Először úgy tudták, a gép Niger felett zuhant le, de a legfrissebb hírek szerint Maliban történt a szerencsétlenség.News--Ellopták Talmácsi Gábor motorjáthttp://www.life.hu/news/20140724-talmacsi-gabor-vilagbajnok-motorversenyzo-robogojat-elloptak-egy-budai-tarsashaz-teremgarazsabol.htmlA világbajnok motoros járművét egy budai társasház teremgarázsából lovasították meg – tudta meg a Tények. Biztonsági kamera rögzítette az esetet.NewsAFPIlyen lesz 18 évesen György herceg - magyar grafikus készítette el a portréjáthttp://www.life.hu/news/20140724-gyorgy-herceg-felnottkori-18-eves-portrejet-egy-magyar-grafikus-meresz-nikolett-keszitette-el.htmlEgy magyar grafikus készítette el a Sun című brit lap kérésére a nemrég egyéves születésnapját ünneplő legifjabb brit trónörökös felnőtt portréját. Ehhez szülei, Katalin és Vilmos gyerekkori fotóit is felhasználta. Az eredmény ütős lett!NewsAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.