Az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények miatt már kedden lezárták a Lánchidat a járműforgalom elől - közölte a BKK. A 2-es metró forgalmát is korlátozhatják. A MÁV szerelvényei ünnepnap szerint közlekednek.

Autóval jobb elkerülni a belvárost az augusztus 20-i rendezvények miatt. A Lánchídon a lezárás miatt több busz és villamos útvonala megváltozott. A BKK tájékoztatása szerint a gyalogosok csak az úttestet használhatják, a híd járdarészét nem, ott a tűzijáték pirotechnikai eszközeit szerelik. A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal korábban azt közölte: a nemzeti ünnep programjai kedden elkezdődnek, ezért a budai felső rakpartot a Margit híd és az Erzsébet híd között is lezárják a gépkocsiforgalom elől – írja az MTI. 

Forrás: MTI/Kovács Attila

A rendezvények biztonsága érdekében kedden és szerdán ideiglenesen megnyitják a Lánchíd utcát.
Szerda este 6 órától a tűzijáték miatt szünetelni fog a teljes gépkocsiforgalom és tömegközlekedés a budai és a pesti rakparton, a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon.

Az ünnep programjairól bővebben a www.augusztus20.kormany.hu oldalon, a tömegközlekedési változásokról a www.bkk.hu portálon tudsz tájékozódni!

A BKK közölte: a 2-es metró forgalmát szerdán az utasok számának függvényében korlátozhatják, ebben az esetben a Batthyány téri és Kossuth téri állomást lezárják, a szerelvények csak áthaladnak rajtuk. A belvárosba tartó főbb villamos-, troli- és buszjáratok, valamint a HÉV-ek és a metrók a szokásosnál sűrűbben közlekednek. Egyes dunai hidakat - a tűzijátékra látogatók számától függően - lezárhat a rendőrség.

A 2-es villamos kedd délutántól szerda délutánig a Közvágóhídtól a Kossuth térig, utána pedig csak a Boráros térig közlekedik. A Margit híd, illetve a Petőfi híd lezárása esetén a 4-es és 6-os villamos az Oktogon és a dél-budai végállomások, illetve az Oktogon és a Corvin-negyed megálló között jár. Kedd délutántól a 19-es és a 41-es villamosok csak a Clark Ádám térig visznek utasokat, szerda délutántól a 18-as villamosokkal együtt a Széll Kálmán térig közlekednek. A Szent Gellért rakpart lezárása esetén a szerelvények a Szent Gellért térig közlekednek. A Szabadság híd lezárása esetén a 47-es és 49-es villamosok is csak a Gellért térig járnak.
Az Erzsébet híd esetleges lezárása esetén az 5-ös, a 8-as és a 8A, a 112-es és a 178-as autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a 7-es és 107-es a Szabadság hídon, annak lezárása esetén megosztva, két szakaszon jár. A 9-es busz szintén két szakaszon közlekedik este, ha lezárják a Margit hidat. A 15-ös és 115-ös busz módosított útvonalon viszi az utasokat szerda délutántól, a 16-os busz szerda estig, a 105-ös pedig szerda délig az Erzsébet hídon át jár.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a vonatok kedden a munkanapi, szerdán az ünnepnapi menetrend szerint járnak, a tűzijáték után mentesítő vonatok indulnak Szobra, Szolnokra, Szegedre, Győrbe és Fonyódra, illetve Debrecenből Mátészalkára és Nyírbátorba.

Az esti tűzijáték előkészületei ütem szerint haladnak. A gyorsított eljárásban kiválasztott pirotechnikai cég, a Leskovics Pirotechnika Kft. csaknem 150 millió forintból valósítja meg a zenével színesített fél órás tűzijátékot, amelyet Dunán három - az Erzsébet híd és a Lánchíd között egy, a Lánchíd és a Margit híd között két - uszályról, valamint a Lánchídról lőnek majd fel.

A honvédelmi tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az egész ünnepi sorozat alatt folyamatosan működik az operatív törzs. Annak vezetője fél óránként kap előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálattól, és jelentéseket az ünnepi rendezvények szervezésében részt vevő többi szervtől. A beérkezett adatok elemzése alapján dönti el az operatív törzs vezetője, hogy biztonságosan lebonyolíthatók-e az egyes programok.

Az előrejelzések szerint augusztus 20-án többfelé lehetnek zivatarok.