Oscar Pistorius pere csütörtök reggel elkezdődött. A dél-afrikai paralimpikont barátnője meggyilkolásával vádolják. Az ítélethirdetés órákig, de akár péntekig is eltarthat. A büntetés időtartamát pedig csak három-négy hét múlva tudjuk meg. A bírónő szerint Pistorius nem előre megfontolt szándékkal ölt.

Kövesd az Origo percről percre tudósítását az ítélethirdetésről ITT, így nem maradsz le semmiről!

Masipa bírónő nem találta bizonyítottnak az előre megfontolt emberölés vádját, amely esetben Pistorius akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatott volna, ami a dél-afrikai törvények szerint 25 évet jelent, mert a letöltése után általában kegyelmet adnak.

Oscar Pistorius saját házában 2013. február 14-én agyonlőtte barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkampot. Állítása szerint tévedés történt, betörőnek gondolta őt. Az ügyész viszont azt indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és Pistorius dühromában lőtte le a barátnőjét – írja az MTI.

Pistorius pityeregve várja az ítélethirdetéstForrás: AFP/Kim Ludbrook

Ha a bíró bizonyítottnak látja az előre megfontolt emberölést, akkor akár 25 éves börtönbüntetést is kiszabhat. Az ügyész érvelése szerint, ha a bíró a védelem feltevését fogadja el, akkor is gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kell elítélni a vádlottat, mert anélkül lőtt emberre, hogy közvetlen veszélyben lett volna. Legutóbb egyébként megállapították, hogy a sportoló beszámítható volt a gyilkosság idején. 

Az ítélethirdetést élőben is követheted: