November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Sokan látogatnak el a temetőkbe, emlékeznek meg elhunyt szeretteikre ilyenkor. A sírkertek hosszabb ideig tartanak nyitva, a környékükön torlódás várható.

Meghosszabbított nyitva tartással, 7 órától 20 óráig várják a látogatókat péntektől hétfőig a budapesti temetők mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából. A közlemény szerint az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben péntektől vasárnapig ingyenes mikrobuszok segítik a közlekedést. 

Debreceni köztemetőForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ünnepek alatt gépjárművel tilos behajtani a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. Az Új köztemetőbe ezen időszak alatt díjmentesen lehet behajtani.

Az érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatókat szállító járművet időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe.

A sírkertekben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon – tudósít az MTI.

Több lesz a rendőr is a temetők környékén, akik arra figyelmeztetnek, hogy vigyázzunk értékeinkre. Ilyenkor megszaporodnak a zseblopások és az autófeltöréses esetek is.

Gyakrabban közlekednek majd a temetőket érintő járatok is hétvégén – írja az Origo. Tájékozódni a BKK Facebook oldalán tudsz a menetrendekről! 

A tűzesetek megelőzése érdekében a gyertyagyújtás veszélyeire figyelmeztet mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A gyertyák és mécsesek a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhatnak. A balesetek leggyakoribb oka, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is. 
    
Az OKF azt kéri, hogy csak nem éghető alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, azt is stabil helyen, ahol nem tudnak eldőlni, és nincs a közelükben gyúlékony anyag. De a töklámpások is könnyen okozhatnak tüzet.