„Ami neked petárda, neki ágyúlövés" - Így óvd meg kedvenceidet szilveszterkor!

Forrás: Facebook/Ebrendészet -
tüzijáték Noé Állatotthon nyugtató szilveszter félelem baleset petárda pirotechnika megóvás háziállat Ebrendészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fokozott odafigyelésre kéri az állattartókat több állatvédő egyesület a szilveszteri petárdázás miatt, amely sok háziállatnál okozhat pánikot.

A szilveszter nem a háziállatok kedvence, az biztos. A tűzijáték és petárdázás sok állatban kelt félelmet, akik ilyenkor remegve próbálják átvészelni ezt az időszakot. A pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt a háziállatok gyakran elszökhetnek, elkóborolhatnak, vagy akár félelmükben harapóssá is válhatnak – írja az MTI.

Forrás: Facebook/Ebrendészet

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja a gazdiknak, hogy erre az időszakra biztosítsanak háziállatuknak egy elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst. A félősebb állatok esetében az állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni.

A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, emellett a kutyákra és macskákra érdemes bilétás nyakörvet kötni, amelyen szerepel a gazdi címe, telefonszáma és neve. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is pórázon érdemes sétáltatni a kutyákat.

Ha a háziállat elszökött, a www.animalpolice.hu oldalon lehet tájékozódni a közelben működő állatvédő szervezetekről, emellett a www.ebangyal.hu oldalon is rá lehet keresni az elveszett és megtalált állatokra.

Demény, a kötsög idei bölcsességével maximálisan egyetértünk:

A Noé Állatotthon Alapítvány külön bejelentő email címet üzemeltet az érintett időszakban és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit a petardazas@noeallatotthon.hu címen. Önkénteseik egész éjjel és a következő napokon is segítik a kutyák hazajutását.

Ha kedvencedet keresed, vagy kóbor állatot látsz, hívhatod az Ebrendészetet is az Állategészségügyi Szolgálat központi telefonszámán, a diszpécserek pedig riasztják a kerületben járőröző állatmentőket: +36 1 347-0830.

2011 óta hatályos az a kormányrendelet, amely az úgynevezett 3-as pirotechnikai osztályba sorolt termékek év végi felhasználhatóságát szabályozza. Míg az 1-es és a 2-es kategóriában lévők - például tortagyertya, kisebb hatóanyagú termékek - egész évben megvásárolhatóak, a 3-as kategóriába tartozókat csak év végén lehet megvenni és csak nagykorúak tehetik ezt meg.
A 4-es osztályba tartozó eszközök nem árusíthatók, azokat kizárólag pirotechnikusok működtethetik.

Idén vasárnaptól árusítják a 3-as osztályba tartozó termékeket. Szakemberek hangsúlyozzák, hogy csak engedéllyel rendelkező elárusítóhelyről érdemes vásárolni. Kocsi hátuljából, piaci gyékényről senki se vegyen pirotechnikai terméket.

Baj esetén a 112-es segélyhívó számon lehet segítséget kérni.

Hogyan éld túl a szilvesztert?

Kihűlés, alkoholmérgezés, petárdabalesetek - íme, néhány módszer, amelyekkel elkerülheted a bajt az év utolsó napján. Klikk IDEa részletekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.