Fokozott odafigyelésre kéri az állattartókat több állatvédő egyesület a szilveszteri petárdázás miatt, amely sok háziállatnál okozhat pánikot.

A szilveszter nem a háziállatok kedvence, az biztos. A tűzijáték és petárdázás sok állatban kelt félelmet, akik ilyenkor remegve próbálják átvészelni ezt az időszakot. A pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt a háziállatok gyakran elszökhetnek, elkóborolhatnak, vagy akár félelmükben harapóssá is válhatnak – írja az MTI.

Forrás: Facebook/Ebrendészet

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja a gazdiknak, hogy erre az időszakra biztosítsanak háziállatuknak egy elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst. A félősebb állatok esetében az állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni.

A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, emellett a kutyákra és macskákra érdemes bilétás nyakörvet kötni, amelyen szerepel a gazdi címe, telefonszáma és neve. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is pórázon érdemes sétáltatni a kutyákat.

Ha a háziállat elszökött, a www.animalpolice.hu oldalon lehet tájékozódni a közelben működő állatvédő szervezetekről, emellett a www.ebangyal.hu oldalon is rá lehet keresni az elveszett és megtalált állatokra.

Demény, a kötsög idei bölcsességével maximálisan egyetértünk:

A Noé Állatotthon Alapítvány külön bejelentő email címet üzemeltet az érintett időszakban és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit a petardazas@noeallatotthon.hu címen. Önkénteseik egész éjjel és a következő napokon is segítik a kutyák hazajutását.

Ha kedvencedet keresed, vagy kóbor állatot látsz, hívhatod az Ebrendészetet is az Állategészségügyi Szolgálat központi telefonszámán, a diszpécserek pedig riasztják a kerületben járőröző állatmentőket: +36 1 347-0830.

2011 óta hatályos az a kormányrendelet, amely az úgynevezett 3-as pirotechnikai osztályba sorolt termékek év végi felhasználhatóságát szabályozza. Míg az 1-es és a 2-es kategóriában lévők - például tortagyertya, kisebb hatóanyagú termékek - egész évben megvásárolhatóak, a 3-as kategóriába tartozókat csak év végén lehet megvenni és csak nagykorúak tehetik ezt meg.
 
A 4-es osztályba tartozó eszközök nem árusíthatók, azokat kizárólag pirotechnikusok működtethetik.

Idén vasárnaptól árusítják a 3-as osztályba tartozó termékeket. Szakemberek hangsúlyozzák, hogy csak engedéllyel rendelkező elárusítóhelyről érdemes vásárolni. Kocsi hátuljából, piaci gyékényről senki se vegyen pirotechnikai terméket. 

Baj esetén a 112-es segélyhívó számon lehet segítséget kérni.
Hogyan éld túl a szilvesztert?
Kihűlés, alkoholmérgezés, petárdabalesetek - íme, néhány módszer, amelyekkel elkerülheted a bajt az év utolsó napján. Klikk IDEa részletekért!