Búvárok kiemelték a tengerből az AirAsia két hete lezuhant repülőgépének második fekete dobozát is. Ez a pilóták egymás közötti, illetve a pilóták és a repülésirányítók beszélgetését rögzítette.

A Metro televízió híradása szerint a berendezés jelenleg egy indonéziai hadihajón van, és Jakartába szállítják elemzésre. 

Íme, az egyik fekete dobozForrás: MTI/EPA/Bagus Indahono

A másik fekete dobozt, amely a repülési adatokat rögzítette, hétfőn emelték ki. A két berendezést nagyjából ugyanazon a helyen találták meg a Jávai-tenger fenekén, ahol lezuhant az utasszállító. A rajtuk rögzített adatok és felvételek elemzése kulcsfontosságú a tragédia okainak megismerése szempontjából. A berendezések vizsgálata két hétig is eltarthat, de az előzetes eredményeket akár két napon belül megtudjuk, feltéve, ha nem szenvedtek súlyos károkat – írja az MTI.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult az indonéziai Surabayából Szingapúrba, és negyven perccel a felszállás után a Jávai-tengerbe zuhant. 

A tragédiát senki sem élte túl. A katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények okozhatták. Eddig 48 holttestet találtak a tengerben.