A soroksári emberölés ügyében osztrák kutyák megtalálták a meggyilkolt nő szagnyomát.

Három napig járták az osztrák rendőrök kollégáikkal a környéket. A Blikk úgy tudja, az osztrákok több olyan labradort hoztak, amelyek évek után is képesek kiszagolni valakinek a nyomát.  

IllusztrációForrás: Thinkstock

Az ebek szagot is fogtak, a rendőrök nemcsak a futóutat vizsgálták át, hanem több utcán is végigmentek. Ilyen volt a Felső Duna-sor utca is és egy másik futóút és egy lépcsősor, itt a kutyák megérezték Krisztina nyomát. A speciális négylábúakkal akár a gyilkosok útvonalát is lejárhatta a rendőrség.

A bécsi belügyminisztérium szóvivője közölte a lappal, hogy folyamatban lévő ügyről nem adhat tájékoztatást, de a speciálisan kiképzett rendőrkutyákról már bővebben beszélt.

Az osztrák rendőrség Bad Kreuzenben és Wien-Strebersdorfban üzemeltet kutyakiképző központokat, ahol a kiválasztott ebek 15-18 hónapos korukban kapják meg a védelmi és kutatási alapkiképzést. Ezután tehetségük szerint osztályozzák, és speciális továbbképzésekre javasolják őket. A „mélyen szagló” egyedekből lesznek a legjobb nyomkeresők. 
 
Ezek a bőrkorpamaradványok és az izzadságcseppek alapján is meg tudják állapítani egy személy útvonalát, de a letaposott növényeken is felismerik cipőjének illatmaradványát. 
 
Most több mint 230 nyomkövető kutya van az osztrák rendőrség állományában, de közülük csak néhányan képesek arra, hogy évek múltán is szagmintát találjanak. Ezek az ebek vettek részt a soroksári nyomozásban is.

Krisztinát tavaly szeptemberben, futás közben gyilkolták meg szörnyű kegyetlenséggel. Meztelenre vetkőztették, megkötözték, megfojtották. A hatóságok a gyilkosság egyéves évfordulója előtt egy nappal jelentették be, hogy két férfi DNS-ét azonosították a holttesten és a helyszínen. A gyilkos(ok) azonban még nem kerültek rendőrkézre.