Májusban újratervezik a Malaysia Airlines légitársaság egy évvel ezelőtt eltűnt utasszállító repülőgépének felkutatását célzó műveletet, ha addig nem sikerül a gép nyomára bukkanni - jelentette be Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter. 

A Boeing 777-es típusú utasszállítónak pontosan egy éve, tavaly március 8-án veszett nyoma útban Kuala Lumpurból Pekingbe, 239 emberrel a fedélzeten. A gép egy órával a felszállás után tűnt el a radarokról. Roncsait azóta sem találják, de az Indiai-óceán egy 60 ezer négyzetkilométeres részére összpontosított keresési művelet folytatódik. A malajziai hatóságok januárban hivatalosan balesetnek minősítették az MH370 járat eltűnését, és bejelentették, hogy a fedélzeten tartózkodók feltehetően kivétel nélkül mind életüket vesztették.

Forrás: AFP/Fred Neeleman

A miniszter most azt mondta, mérsékelten derűlátó abban a tekintetben, hogy a repülőt megtalálják az óceánnak abban a részében, ahol jelenleg zajlik a víz alatti kutatás. Hozzáfűzte, hogy amennyiben viszont május végéig nem bukkannak meggyőző nyomra, újra át kell gondolni a keresési műveletet, vagyis újra át kell nézni a rendelkezésre álló összes adatot, és új terveket kell készíteni, május végétől ugyanis rossz időjárási viszonyok uralkodnak a térségben.

A maláj illetékesek a tragédiával kapcsolatban több tanulságot levontak. Mindenekelőtt fokozták a levegőben lévő járatok figyelését, így a Malaysia Airlines repülőgépeinek jelentős része már tízpercenként automatikusan ad helyzetjelentést, ezenkívül tökéletesítik a polgári radarokat is.