Szándékosan vezette a földnek Andreas Lubitz másodpilóta a Germanwings-gépet, amely 150 emberrel a fedélzetén zuhant le a francia Alpokban. A rendőrség kiégésre és depresszióra utaló nyomokat talált a csütörtöki házkutatás során.

„Lelki krízis és személyes válság" miatt vezethette neki a földnek a 150 utast szállító Germanwings-gépet Andreas Lubitz, a repülő másodpilótája – írja a DailyMail a német sajtóban terjedő fejtegetésekre hivatkozva.

Forrás: Twitter

A 28 éves német férfinél, akinek frankfurti és düsseldorfi lakásán a tegnapi nap folyamán tartott házkutatást a rendőrség, a nyomozás során „depresszióra és kiégésre utaló jeleket" találtak, amelyek ellenére Lubitzot átengedték a pszichológiai vizsgálatokon és repülésre alkalmasnak minősítették.

Nincs megfelelő pszichológiai szűrővizsgálat?
„Nincs az a pszichológiai vizsgálat, amely teljesen ki tudná szűrni, hogy egy pilóta a Germanwings-pilótához hasonló cselekedetre készül" – mondta el az Origónak egy repülésközlekedési szakértő. Felvételikor a leendő pilótákat pszichológiai teszteknek vetik alá, de ezek mélysége társaságonként eltérő lehet. Az így kialakított személyiségtérképet nem szokás felülvizsgálni, hacsak valamelyik kolléga nem jelzi, hogy munkatársával esetleg pszichés problémák lehetnek. Az évenkénti orvosi felülvizsgálatnak ritkán része pszichológiai teszt.

A rendőrség lefoglalta Lubitz számítógépét, laptopját és más dokumentumokat, melyek alapján kiderült, Lubitznak nem sokkal a katasztrófa előtt ért véget egy szerelmi kapcsolata. „Találni szerettünk volna valamit, ami megmagyarázza a történteket. Találtunk is, amelyet további vizsgálatoknak vetünk alá" – magyarázta a rendőrség szóvivője, aki egyelőre nem mondta el, mi az a nyom, de vélekedése szerint a nyomozás szempontjából nagyon jelentős.

Andreas Lubitz valószínűleg szándékosan vezethette a földnek a Gremanwings repülőgépét a nemrég megtalált feketedoboz hangfelvétele alapján, indítékait azonban továbbra is vizsgálja a rendőrség. A katasztrófáról és a körülményekről bővebben az Origón olvashatsz ide kattintva.

Máris lépett a Wizz Air
„A Wizz Air megerősíti, hogy felülvizsgálta a pilótafülkére vonatkozó szabályait és új eljárást vezet be, amely biztosítja, hogy a pilótafülkében soha nem tartózkodhat kizárólag egy személy. Amennyiben az egyik pilóta elhagyja a pilótafülkét, akkor az egyik légiutas-kísérő fog helyette a fülkében tartózkodni. Az új eljárás bevezetését üdvözölte a magyar légügyi hatóság.”
 - mondta Daniel de Carvalho, a légitársaság szóvivője.