Idén először készült el Magyarországon is a Forbes magazin legsikeresebb nőket számba vevő listája. A magazin egyedi módszerrel válogatta ki, melyik kategóriának ki áll az élén. A hazai Forbes főszerkesztője elárulta, mi alapján kerültek ki a győztesek.

A hazai Forbes magazin szerkesztőségének kilencfős stábja nem a megszokott sémát használva, hanem saját módszerekkel mérte fel, ki kerülhet a top 50 legsikeresebb nő listájára, ki vezesse a közélet, az üzlet, a kultúra és a média kategóriát. A döntésben háttérbeszélgetések is segítették a lista összeállításában a szerkesztőket. Szempont volt például, hogy a jelölt hány telefonhívásból érné el a miniszterelnököt. 

Lévai Anikó jogász, jótékonysági nagykövetFotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A befolyásossági lista kategóriái

 A magazin főszerkesztője, Galambos Márton szerint befolyásossági listának nevezhető a top 50-es lista. "Az üzleti kategóriában figyelembe vesszük a jelöltek vállalkozásának méretét, és azt, hányan dolgoznak neki. Természetesen fontos szempont a cég bevétele is. A közéleti kategóriánál a jelölt hölgyek befolyásossága, a média kategóriában pedig a véleményvezérsége a mérvadó. Fontos, hogy hány emberhez jut el a sikeres nő véleménye" - magyarázta Galambos Márton. A legsikeresebb közéleti asszonynak választott Lévai Anikóval tavaly pont egy jótékonysági rendezvényen beszélgetett a Life.hu újságírója, ahol politikától távoli, mindennapi arcát mutatta be Orbán Viktor miniszterelnök felesége.

Ők kerültek a 2015-ös lista élére
Üzleti élet:
1. Balogh Gabriella
, a Goodstep Consulting és a Step Consulting ügyvezetője
2. Beke Zsuzsanna, a Richter Gedeon kommunikációs igazgatója
3. Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország ügyvezetője

Közélet:
1. Lévai Anikó
, jogász, jótékonysági nagykövet
2. Szemerkényi Réka nagykövet
3. Karas Mónika, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke

Kultúra:
1. Eszenyi Enikő
, a Vígszínház igazgatója
2. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Híralap vezérigazgatója
3. Vígh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora

Média:
1. Vidus Gabriella
, az RTL Magyarország kereskedelmi igazgatója
2. Dr. Király Mária, a Ringier Axel Springer operatív igazgatója
3. Vékási Andrea, a Nők Lapja lapigazgató-főszerkesztője

 

Forrás: Facebook/Eszenyi Enikő

A világ legbefolyásosabb női

Az amerikai Forbes magazin évente összeállítja a nemzetközi listát a világ legbefolyásosabb nőiről. 2014-ben Angela Merkel, a német kancellár állt a dobogó legfelső fokán, aki összesítve az 5. legbefolyásosabb ember lett a férfiakkal együtt számított versenyben. 

A magazin amerikai változatában a következő kategóriákból választják ki a legmeghatározóbb hölgyeket: milliomosok, sikeres üzlet, híresség, pénzügy, média, filantrópia, politika, technológia. Mindegyik kategória jelöltjeinek rangsorolásánál figyelembe veszik a pénzügyi helyzetet, tehát a bevételt, a médiamegjelenést, a befolyásosságot és az emberekre gyakorolt hatást. 

2014 nemzetközi győztesei
1. Angela Merkel: Németország kancellárja
2. Janet Yellen: közgazdász, az amerikai jegybank elnöke
3. Melinda Gates: a Bill and Melinda Gates alapítója és vezetője.

A 6. helyet foglalja el Hillary Clinton amerikai politikus, jogász, volt First Lady; a 8.-at pedig Michelle Obama, a jelenlegi First Lady.

A sztereotípiák ellen

Jelenleg a felsőoktatásban tanulóknak a fele nő, viszont elhelyezkedésük után a fizetésük jóval kisebb, mint férfi munkatársaiké. Számos sztereotípiát társítanak az emberek a nők politikai, üzleti, közéleti szerepeihez. Ezek felszámolásához is hozzájárulhat megjelenésével is a sikeres nők listája.