Fekáliát és életveszélyes fertőzést okozó baktériumot találtak két gyógynövényes samponban. Ilyet még a hatóság sem látott!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság két hazai forgalmazású samponban talált fekáliás szennyeződésre utaló enterobaktériumot, illetve olyan baktériumot, amely halálos vérmérgezést is okozhat. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Az olasz Genera Ginzengers sampont életveszélyes is lehet használni, mert a benne található kórokozók a fülbe vagy szembe kerülve vérmérgezést, vakságot okozhatnak. A Sampon Mild márkájú készítményben "csak" szalmonellát okozó baktériumokat talált a hatóság. Mindkét terméket olcsó helyekről, kínai boltokból és egyeurós üzletekből szerezte be a fogyasztóvédelem. 

"Szúrópróbaszerűen végeztük el húsz gyógynövényes sampon vizsgálatát, ebből a Genera Gizengers tusfürdő és sampon, illetve a csalánkivonatos Sampon Mild bukott el az ellenőrzésen. Korábban még soha nem fordult elő, hogy fekália nyomait, sőt, halálos fertőzést is előidéző baktériumot fedezzünk fel bármilyen samponban" – mondta el az Origónak Kiss Anita fogyasztóvédelmi szóvivő.