Immár 25 éve ünnepeljük Magyarországon is a Föld Napját. A világszintű kezdeményezés  amely 45 éves múltat tudhat maga mögött  szervezői minden évben különféle eseményekkel irányítják rá a figyelmet a természet védelmére.

 

Április 22-e a Föld Napja, mely idén dupla ünnepnek számít itthon: Magyarország ugyanis 25 éve csatlakozott az akcióhoz, amely a környezet megóvására hívja fel a figyelmet.

 

Forrás: Thinkstock

A Föld Napja Alapítvány honlapján hangsúlyozzák: bár sokat tettünk Földünkért, mégsem eleget, ezt bizonyítja, hogy a 2014-es év lett az eddigi legmelegebb év a mérések 1900 körüli kezdete óta, és éppen ezért nem csupán a világnapon, hanem az év többi napján is tennünk kell a természet megóvásáért. A környezet zöldítése, a fák és a haszonnövények ültetése, a komposztálás, a megfelelő szigetelés, a környezetbarát közlekedés és a környezettudatos vásárlás mind-mind olyan módszer, amellyel bárki tenni tud a környezetéért!

Vegyszermentes mintagazdaság itthon
A Föld Napja kezdeményezéshez idén a Pro Lecsó elnevezésű kertgazdálkodási program is csatlakozott. A Miskolctól 12 kilométerre található hejőkeresztúri ökológiai gazdálkodás kifejezetten hátrányos helyzetű és más kistelepülések számára lett kidolgozva. Lényege, hogy az adott önkormányzat parlagon heverő földjeit a lakosok önkéntességi alapon, vegyszerek felhasználása nélkül művelik, a megtermelt zöldségeket pedig szabadon felhasználják. Így a Pro Lecsó program egyszerre erősíti a közösségi tudatot, csökkenti a munkanélküliséget, és segíti az egészséges és fenntartható életmódot.