Sarka Katának nem csupán a tökéletes teste és családja a fontos, a négylábúakra is gondol. Hajdúék elsők között csatlakoztak ahhoz az akcióhoz, amellyel az elveszett kutyáknak lehet segíteni a gazdi megtalálásában.

 

Dögös miniszoknyában és imádott kiskutyájával érkezett Kata arra a sajtótájékoztatóra, ahol ismertették azt az újdonságnak számító mikrochip-leolvasó hálózatot, amelyet a kutyabarát éttermekben helyeznek el. Az ingyenesen nyújtott szolgáltatással bárki beviheti az étterembe a talált állatot, ahol leolvassák a chipjét, majd önkéntes állatorvosok segítségével megkeresik a gazdit. Kata nagyon örült a kezdeményezésnek, és azonnal felajánlotta, hogy Törökbálinton található éttermükben is elhelyezik a készüléket.

Forrás: Vigyél Haza Alapítvány


"Sokszor találtunk már mi is kutyát, rendszeresen tesznek ki állatot a házunk közelében. Legutóbb hat kiskutyától szabadult meg ilyen elitélendő módon a gazdája. Valószínűleg tudják, hogy jó helyen lesznek az apróságok, mert mi befogadjuk őket, majd gazdit keresünk nekik. A hat csöppséget naponta hordtuk állatorvoshoz, ugyanis férgesek voltak és alultápláltak, és gazdit is kellett nekik találni. Végül az ország minden pontjáról jelentkeztek értük, a mai napig kapunk róluk fényképeket. De találtunk már nyulat is" - lelkendezett Kata az új kezdeményezés kapcsán.

Hogyan működik az ingyenes chipleolvasó?
A Magyarországon élő kutyák száma meghaladja a kétmilliót, és közülük több mint százezer kóborol az utcákon. Az elveszett kedvencek megtalálásának esélye annál nagyobb, minél gyorsabban jön a segítség. 
Sokan segítenének egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóborállatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak nehézséget jelentett, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan volt. Megoldásként a Vigyél Haza Alapítvány olyan kutyabarát éttermeket keresett meg Budapesten, akik egyébként is szívesen látják a kutyás vendégeket és most arra is vállalkoztak, hogy bárki számára ingyenesen elérhetővé teszik az alapítvány által kihelyezett mikrochip leolvasókat. Az akcióban részt vevő éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip egyszerű leolvasása után az étterem kapcsolatba lép az alapítvány fiatal állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson.