80 évesen elhunyt Kóti Árpád, a debreceni Csokonai Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésze. Özvegye, Ildikó könnyek között mesélt a művész utolsó óráiról.

Megrázó részletek derültek ki Kóti Árpád, a nemzet színésze haláláról. Kóti 80 évesen, vasárnap hajnalban hunyt el, szívinfarktus következtében. Özvegye, Ildikó szerint a férfi este még jókedvű volt, kutyát sétáltatott, majd elköszönt Németországba induló fiától – ám éjjel nagy fájdalmakra kezdett panaszkodni.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Előző nap azt mondta, fáradt, nem jött ki velem a kertbe, inkább focit nézett, mindig talált valami meccset a tévében. Este aztán még levitte a kutyát, és elköszönt a fiunktól, jókedvű volt, a fiunk mondta is, hogy apuci, régen nem néztél ki ilyen jól. Lefeküdtünk, de éjjel átjött hozzám, hogy nagyon rosszul van. Éreztem, hogy jéghideg a teste, azonnal hívtam a mentőket. Bement a fürdőszobába, megmosta az arcát, belenézett a tükörbe, aztán összeesett. Addigra megjöttek a mentők, de már nem tudták megmenteni, pedig nagyon gyorsan kiértek" – mesélte el könnyek között a színész utolsó óráit Ildikó a Blikknek.

Kóti Árpádot a halála előtt egy hónappal kezelték kórházban, amikor szíve miatt az intenzív osztályra került. Akkor rendbe jött, saját felelősségére el is hagyhatta a kórházat, az ünnepek alatt pedig már színpadon volt.

Kóti Árpád több mint 50 éven át volt a debreceni Csokonai Színház vezető művésze. 2014-ben Kossuth-díjat kapott, majd 2014-ben megválasztották a nemzet színészei közé. A megtisztelő címet mindössze négy hónapig élvezhette.

5 dolog, amit tudnod kell Kóti Árpádról
Kóti Árpádot 2014 decemberében választották meg a nemzet színészének az elhunyt Gera Zoltán helyére. A Life.hu korábban ITT gyűjtötte össze a legfontosabb információkat a színészről.