5 dolog, amit tudnod kell Kóti Árpádról

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
Kóti Árpád Debrecen Nemzet Színésze
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kóti Árpádot december 1-jén választották meg a novemberben elhunyt Gera Zoltán helyére a Nemzet Színészévé. Ezt a címet egyszerre csak tizenkét színész mondhatja magának. Aki egyszer megkapja, élete végéig a Nemzet Színésze marad.

1. Nem akart színész lenni. Hosszú élete során játszott már Békéscsabán, Egerben, Veszprémben, Szolnokon - annak ellenére, hogy eredetileg testnevelő tanárnak tanult, majd amikor a színművészetre váltott, a diplomáját sem vette át. Az ő szavaival élve "Nem tudom megfejteni, mi vonzott a színészi pályára, ahogy azt sem, miért akartam testnevelő tanár lenni, amikor Bucsán, ahol születtem, még tornaterem sem volt..."

2. Ha viszont már mégis az lett, Debrecenben szeretett volna játszani. Miután elolvasta Mikszáth Kálmán A két koldusdiák című regényét, mindig Debrecenbe vágyott. Ez az álma teljesült is, hiszen most is az ottani társulat tagja.

+1 infó: Imádott kutyáját Dodónak hívják Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

3. Sosem utasított vissza szerepet. "Én mindent játszom. Nem kértem és nem is adtam vissza szerepet. Lehet, hogy kellett volna, de nem, mindig megcsináltam, amennyire tudtam" - idézte fel a színész.

4. Nagyon szeret verseket szavalni, a kedvencei Pilinszky, Petőfi, Ady és József Attila. Bár idős kora miatt önálló esteket már nem tart, a mai napig ez a legkedvesebb elfoglaltsága. "A versmondás nagyon veszélyes, de a legcsodálatosabb" - mondja.

5. Először a szintén Nemzet Színésze-díjas Törőcsik Mari gratulált neki - akivel nagyinterjúnkat csütörtökön olvashatod a Life.hu-n -, a kitüntetést a Nemzeti Színház egyik előadása előtt adják át neki.

A Kossuth-díjas művész egyébként a megtiszteltetésről így nyilatkozott: "Én erre a pályára nem azért jöttem, hogy Kossuth-díjas Nemzet Színésze legyek, hanem azért, hogy jó színész legyek".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.