Bezárt az Eiffel-torony, mivel a francia főváros egyik jelképének számító épület dolgozói sztrájkba kezdtek a környéken garázdálkodó agresszív zsebtolvajok miatt.

A dolgozók lépésére mindössze egy nappal azután került sor, hogy a párizsi hatóságok bejelentették, a megerősített rendőri jelenlétnek és a videokamerás megfigyelésnek köszönhetően idén csökkent a turisták elleni bűncselekmények száma.
 

Forrás: Flickr/ longfellowelizabeth

Az Eiffel-tornyot működtető vállalat szerint azért zárták be az épületet, mert a személyzet aggódik a környéken garázdálkodó zsebmetszők miatt, így a cég most a rendőrséggel együttműködve igyekszik megoldást találni a problémára.
A sztrájkoló alkalmazottak egyike elmondta az AFP-nek, hogy olykor eléri a harminc főt is a torony lábánál prédára vadászó zsebtolvajok száma, négy-ötfős bandákban támadnak, főleg a távol-keleti turistákra. Egy másik, a tolvajok ellen fellépő alkalmazottat meg is fenyegettek a zsebesek.
A naponta több ezer, évente 7 millió látogatót vonzó torony normális esetben az év minden napján nyitva van, és csupán rövidebb időszakokra zár be bombariadók vagy sztrájkok esetén. Pénteken is turisták tömegei hömpölyögtek a látnivaló körül.
Három évvel ezelőtt a Louvre dolgozói ugyancsak a zsebtolvajok elszaporodása miatt hirdettek sztrájkot.
A párizsi hatóságok csütörtökön közzétett adatai szerint a rablások száma 25, a zsebtolvajlásoké 23 százalékkal csökkent az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.
Francois Molins párizsi főügyész, aki a héten személyesen is ellátogatott a Champs-Élysées sugárútra, demonstrálva, hogy a rendőrség milyen komolyan veszi a turisták elleni bűncselekményeket, elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a városi hatóságok több jelentős tolvajhálózatot is lefüleltek.
A Charlie Hebdo francia szatirikus magazin párizsi szerkesztősége és az egyik kelet-párizsi kóser élelmiszerbolt elleni januári támadások óta a francia fővárosban fokozott biztonsági előírások vannak érvényben.