Olyan mély nyomott hagyott a koraszülöttosztály élete a Barátok közt sztárja, Mérai Kata életében, hogy komoly támogatója lett minden, koraszülöttekkel kapcsolatos kezdeményezésnek.

Nem véletlenül állt a koraszülötteket segítő rendezvény mellé a Barátok közt színésznője. Saját kisfia is eltöltött pár napot a koraszülöttosztályon, ez mély nyomot hagyott benne.

Bálint is eltöltött néhány napot a koraszülöttek között, igaz őt  bálnának  becézték a saját 2880 grammjával. A régi MÁV-kórház épületében koraszülöttként, 34 és fél hétre született, és bár a súlya és a méretei alapján nem került volna az osztályra, légszomja lett, és ezért jobbnak látták, ha pár napra inkubátorba kerül a koraszülöttosztályon. Infúzióra tették pár napig és szerencsére gyorsan túljutottunk a krízisen maradandó károsodáson nélkül. Viszont az osztályon végignéztem, hogy micsoda embert próbáló energiával léteznek ezek az orvosok, nővérek. A nővér annyira tudja, hogy mit kell csinálni, hogy tökéletesen ellátja a tenyerében elférő csecsemőt, amíg az orvos oda nem ér. Megismerkedtünk egy anyukával, aki naponta bejárt a babájához. A kislány, Nóri 370 grammal született a 21. hétre. Amikor először odajött hozzám az anyuka, hogy megmutatná a babáját, elkezdtem zokogni, amikor megláttam ezt a csöpp kis testet. Iszonyú pici volt, egy kis manó, akit teljesen betakart egy pelenka. Elnézést kértem a könnyeimért, mert nekem kellett volna erőt adnom neki, nem is értettem, ő hogyan bírja ki. Azt válaszolta, hogy tudja, hogy minden rendben lesz, ez ad erőt neki. Azóta is tartjuk a kapcsolatot, a baba egészséges, mozgékony kislánnyá cseperedett" – emlékezett vissza a színésznő, aki akkor elhatározta, hogy ahol tud, segíteni fog a koraszülötteket kezelő intézményeknek.

rtlklub.sajtoklub.tv

„Mi még egy jól felszerelt koraszülöttosztályra kerültünk, de sajnos kevés ilyen intézet létezik hazánkban. Például a pécsi kórház koraszülöttosztálya nincs ilyen helyzetben. Ha például koraszülött baba jön a világra, akkor speciális mentő viszi a mamát és a babát a legközelebbi koraszülöttosztályra, például Kaposvárról Pécsre. Sajnos itt az osztály nagy nehézségekkel küzd, a babák szűkölködnek ruhákban, a felszereléseket, injekciós tűket az osztályon dolgozók veszik meg. Minden apró segítség, adomány sokat jelent nekik, és ezért a kaposvári Városligetben koraszülött baba-mama találkozót szerveznek a hétvégén a támogatásukra gyerekprogramokkal, ahol én is részt veszek" – mondta a színésznő.