hegycsúcs Mount Everest hegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három centiméterrel délnyugat felé mozdította el az április 25-i Richter-skála szerinti 7,8 erősségű nepáli földrengés a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet.

A hivatal munkatársainak mérései szerint a Mount Everest (Csomolungma) évenként négy centiméterrel, 40 centiméterre mozdult el északkeleti irányba az elmúlt évtizedben, és a hegy ugyanezen időszakban három centiméterrel magasabb lett. Az Everest "folyamatosan északkeleti irányba mozog, és a földrengés egy kicsit visszatolta az ellentétes irányba" - idézte Hszü Hszi-vejt, a hivatal igazgatóhelyettesét a China Daily kínai napilap.

Forrás: Thinkstock

A mozgás amplitúdója teljesen normális - tette hozzá az illetékes. A második földregés május 12-én, amely a Richter-skála szerint 7,5 erősségű volt, az Everest helyzetében nem okozott változást - írták a kínai szakemberek tanulmányukban, amelynek méréseit műholdas megfigyelések alapján végezték.
A nepáli-kínai határon fekvő Mount Everest annál a törésvonalnál terül el, amely elválasztja az északra mozgó indiai szubkontinenst Eurázsiától.

A két földrengésben több mint 8700 ember vesztette életét, köztük a Mount Everest megmászására készülő 18 alpinista, és mintegy félmillió lakóház megsemmisült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.