Három centiméterrel délnyugat felé mozdította el az április 25-i Richter-skála szerinti 7,8 erősségű nepáli földrengés a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet.

A hivatal munkatársainak mérései szerint a Mount Everest (Csomolungma) évenként négy centiméterrel, 40 centiméterre mozdult el északkeleti irányba az elmúlt évtizedben, és a hegy ugyanezen időszakban három centiméterrel magasabb lett. Az Everest "folyamatosan északkeleti irányba mozog, és a földrengés egy kicsit visszatolta az ellentétes irányba" - idézte Hszü Hszi-vejt, a hivatal igazgatóhelyettesét a China Daily kínai napilap.

Forrás: Thinkstock

A mozgás amplitúdója teljesen normális - tette hozzá az illetékes. A második földregés május 12-én, amely a Richter-skála szerint 7,5 erősségű volt, az Everest helyzetében nem okozott változást - írták a kínai szakemberek tanulmányukban, amelynek méréseit műholdas megfigyelések alapján végezték.
A nepáli-kínai határon fekvő Mount Everest annál a törésvonalnál terül el, amely elválasztja az északra mozgó indiai szubkontinenst Eurázsiától.

A két földrengésben több mint 8700 ember vesztette életét, köztük a Mount Everest megmászására készülő 18 alpinista, és mintegy félmillió lakóház megsemmisült.