Az amerikai kincstár döntött: több évtized után először egy hölgy portréja fog szerepelni a 10 dolláros bankjegyeken.

Egy teljes évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a megannyi fehér, férfi politikus után az Amerikai Egyesült Államok ismét egy nő arcképét tegye bankjegyére - írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a Yahoo! News.

Forrás: Thinkstock

Az amerikai kincstár csütörtökön jelentette be: 2020-tól egy hölgy portréja fogja váltani a 10 dolláros bankjegyeken szereplő Alexander Hamiltont, a kincstár első titkárát. Hogy pontosan ki lesz az, arról egyelőre még nem döntöttek az illetékesek.

A történelem során mindössze kétszer fordult elő, hogy nő szerepelt a bankjegyeken: Martha Washington arcképe az 1880-as és az 1890-es években volt látható az 1 dollárosokon, egy indián őslakost, Pocahontast pedig többedmagával örökítettek meg az 1860-as évek egyik fizetőeszközén.

Pocahontas igazi meséje
Ugye, mindenki könnyen fel tudja idézni gyermekkora egyik legtöbbet látott és olvasott Disney-meséjét a szép indián lányról, Pocahontasról? Nem csupán ez az egy mese őrzi Pocahontas emlékét: az asszony, akiről várost, megyét és luxusvonatot is neveztek el, valódi történetét ITT olvashatod el.