100 év után ismét női arckép kerül a bankjegyekre

Forrás: Thinkstock -
bankjegy nők pénz férfi portré Egyesült Államok arckép politikus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai kincstár döntött: több évtized után először egy hölgy portréja fog szerepelni a 10 dolláros bankjegyeken.

Egy teljes évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a megannyi fehér, férfi politikus után az Amerikai Egyesült Államok ismét egy nő arcképét tegye bankjegyére - írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a Yahoo! News.

Forrás: Thinkstock

Az amerikai kincstár csütörtökön jelentette be: 2020-tól egy hölgy portréja fogja váltani a 10 dolláros bankjegyeken szereplő Alexander Hamiltont, a kincstár első titkárát. Hogy pontosan ki lesz az, arról egyelőre még nem döntöttek az illetékesek.

A történelem során mindössze kétszer fordult elő, hogy nő szerepelt a bankjegyeken: Martha Washington arcképe az 1880-as és az 1890-es években volt látható az 1 dollárosokon, egy indián őslakost, Pocahontast pedig többedmagával örökítettek meg az 1860-as évek egyik fizetőeszközén.

Pocahontas igazi meséje

Ugye, mindenki könnyen fel tudja idézni gyermekkora egyik legtöbbet látott és olvasott Disney-meséjét a szép indián lányról, Pocahontasról? Nem csupán ez az egy mese őrzi Pocahontas emlékét: az asszony, akiről várost, megyét és luxusvonatot is neveztek el, valódi történetét ITT olvashatod el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.