Méltánytalan összeget ajánlott fel a Lufthansa a tragédiában elhunytak kártérítésére az áldozatok családjait képviselő ügyvédek szerint.

Hatalmas csalódág - ezzel jellemezte a Lufthansa kártérítési ajánlatát az áldozatok családját képviselő egyik ügyvéd.

Mentők a francia Alpokban fekvő Seyne-Les-Alpes közelében két nappal a tragédia utánForrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A légitársaság, amelynek fapados járata márciusban zuhant le a Francia-Alpokban, nemrég véglegesítette a 144 civil áldozat kártérítési ajánlatát, amely szerint az eddig elutalt fejenkénti 15,7 millió forintnak megfelelő összegen túl még további 25 ezer euróra, vagyis 7,9 millió forintra számíthatnak a tragédiában érintett családok.

Szándékosság áll a tragédia mögött
A Germanwings-katasztrófa ügyében nyomozó rendőrök korábbi megállapításai szerint a gép másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a földnek az A320-as Airbust. A pilóták pszichológiai vizsgálatai miatt komoly ellenőrzések indultak a világ valamennyi légitársaságánál - a Life.hu cikkét a pszichológiai vizsgálatokról ide kattintva olvashatod el.

Ez az összeg azonban csak a szülőket, a házas- és élettársat, illetve a gyerekeket illeti, a testvéreknek, nagyszülőknek vagy unokáknak nem jár kártérítés - kivéve, ha bizonyítani tudják, a „személyes nehézségeiket."

Ez véleményem szerint jogsértés. Itt most érzésekről és elpusztított életekről beszélünk" - mondta el a New York Timesnak Elmar M. Giemulla berlini ügyvéd, aki 30 családot képvisel. Giemulla szerint ügyfelei valószínűleg nem fogják elfogadni a Lufthansa ajánlatát. Nincs az a kártérítési összeg, amely visszahozza a szeretetteket, de egy érdemi, egyenlő és méltányos kártérítés sokat jelent a családoknak" - mondta el a lapnak a spanyol és német családokat is képviselő James Healy-Patt.

Ezért ölt a Germanwings másodpilótája?
Andreas Lubitz nem csupán depressziós volt, hanem súlyos szembetegsége miatt a vakságtól is tartania kellett. Hazudott az orvosainak, tabletjén öngyilkosságról olvasott, pilótaengedélye megszerzése előtt pedig pszichiátriai tünetekkel is kezelték. Mindezek ellenére nem mehettünk el szó nélkül amellett sem, hogy a legelső híresztelések szerint Lubitz szerelmi csalódása miatt végzett az A320-as géppel - a Life.hu cikkéért kattints ide!