Elrajtolt az idei, 47. Kékszalag Árkád Nagydíj

Forrás: MTI/Szantó Áron -
díj Kékszalag vitorlás verseny
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július 2-án, csütörtök reggel 9 órakor megkezdődött a Balaton egyik legnagyszabásúbb eseménye: elrajtolt a 47. Kékszalag vitorlásverseny. 

A Kékszalag maga a balatoni vitorlázás. Egyesíti annak legnemesebb hagyományait, és versenylehetőséget nyújt a legmodernebb technológiával felszerelt hajóknak. Résztvevői egyszerre küzdenek meg az ellenfelekkel és az elemek kihívásaival, két napon át egyszerre teszi próbára a vitorlázni tudást, a kitartást és az akaraterőt. A Kékszalag a Balaton és a vitorlázás legkiemelkedőbb ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye.

Július 2-án, reggel kilenc órakor elrajtolt a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj 540 hajóból álló mezőnye, hogy a rendelkezésre álló 48 óra alatt teljesítse Európa leghosszabb tókerülő versenyének távját. A meteorológiai előrejelzések szerint gyenge-közepes szél várható, így a Fifty-fifty nevű hajó tavaly elért 7 óra 13 perc 57 másodperces időrekordja valószínűleg nem forog majd veszélyben.

Légi felvétel a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny balatonfüredi rajtjáról Forrás: MTI/Szantó Áron

A hajók egy ágyúlövés jelére indultak el a Balatonfüred előtt kitűzött, közel hét kilométer hosszú rajtvonalról. Az első pályajel Balatonkenese előtt található, innen Siófokra, majd a Tihanyi-szoroson keresztül Keszthelyre kell vitorlázni. A célvonal ismét a balatonfüredi hajóállomás előtt lesz, az első befutó hajókat késő délután-kora estére várják a célba. A verseny teljes távja légvonalban 155 kilométer. A magyarok mellett lengyel, német, svájci és szlovák hajók is rajthoz állnak.

Az abszolút kategória győzelmére több hajónak is komoly esélye van. Így a Józsa Márton vezette Fifty-fifty, ez az 50 láb hosszú high-tech katamarán mindenképpen nyerhet idén is. De jó esélye van erre Litkey Farkasnak is, aki már tizenegy alkalommal nyerte meg ezt a versenyt, és idén egy Svájcban vásárolt, sikeres 35 lábas katamaránnal indul, amelyet a Cellum névre kereszteltek.

De a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj egyre több nemzetközi vitorlázót is vonz: a magyarok mellett lengyel, német, svájci és szlovák hajók is rajthoz állnak. Így a verseny győztese lehet például a Safram nevű svájci csapat egy Ventilo M1 típusú katamaránnal, amely a Genfi-tavi nagy versenyeken már kiváló eredményeket ért el. Az 540 hajó között 14 többtestű vitorlást találunk.

Ám a Kékszalag nemcsak a profi vitorlázók versenye. Önmagában rendkívüli teljesítmény a tó körbevitorlázása, amely a lassúbb hajók számára akár két vízen töltött éjszakát is jelent. Néha hőségben és nagyon kis szélben, néha viharos, hideg időben kell kitartania a közel háromezer résztvevőnek, ami mindenképpen elismerést érdemel.

Egy igazi különlegesség

A Friss Víz 33 láb hosszú, narancssárga rohanógép, akár a szélsebesség kétszeresével is képes száguldani a vízen. A Szigetközi Friss Víz követeinek eltökélt szándéka, hogy legnagyobb vágya felé, egyenesen a 47. Kékszalag dobogójának csúcsára repítsék a fantasztikus hajós élményeket nyújtó katamaránt, amely minden eddigi eredményt felülírhat hazánk legnagyobb vitorlásünnepén. Korábban USA vizeken vitorlázott, a német tókerülő versenyen pedig harmadik helyezést ért el a hajó, amelynek kormányosa a vitorlázás nagy szerelmese, Petrányi Zoltán. A fedélzeten lesz továbbá Csetényi Csaba, akivel Zoli 2011-ben a balatonfüredi F18 katamarán világbajnokságon is elindult, valamint a legénységhez tartozik Andreas Labek, Kaltenecker Károly és Brencsán Dávid is. Andreas Labek 2012-ben járt először a Balatonon hasonló típusú hajóval, ám azóta olyan új anyagok kerültek be az építési technológiába, melyek amellett, hogy biztosítják az erőt és a merevséget, még könnyebbé tették a katamaránt, segítve a Friss Víz vezethetőségét. A 2012-es négyfős csapat 2015-ben ismét egymásra talált, sőt Brencsán Dáviddal kiegészülve az idei Kékszalagon is bizonyítják rátermettségüket. Az edzések már javában zajlanak, az ellenfelek mellett viszont az elemekkel is meg kell küzdeniük a fiúknak.

Kezdődik: Július 02 - reggel 9 óra

Véget ér: Július 05 - este 23 óra
A verseny menetét ITT követheted nyomon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.